Βόμβα από τον Dr Sinn του γερμανικού IFO γιά το μέλλον της Ευρωζώνης!

Ο πρώην πρόεδρος του ινστιτούτου IFO, καθηγητής οικονομικών του πανεπιστήμιου του Μονάχου και σύμβουλος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κος Hans Werner Sinn, μέ άρθρο του που κυκλοφόρησε χθες και αναδημοσιεύται σήμερα ευρύτερα στα ΜΜΕ, άναψε το φυτίλι γιά την βόμβα, που όπως έχουμε κουραστεί να γράφουμε, κρύβεται στα θεμέλια της Ευρωζώνης, της ΕΕ και του ίδιου του ευρώ.
Με αναφορές από τον Αμερικανό οικονομόλο Alvin Hansen, που πρώτος το 1938 εξήγησε το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, ως τον Marx, την Lehman Brothers και φυσικά την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης QE των κεντρικών τραπεζών καθώς και των αρνητικών επιτοκίων, φροντίζει να δώσει σε όλους να καταλάβουν τον επικείμενο κίνδυνο, αλλά και συμβαδίζει απόλυτα με την θέση μας και αυτά που αναφέρουμε εδώ κι ένα χρόνο -μαζί με δεκάδες σοβαρούς αναλυτές από όλο τον κόσμο- που ίσως κάποιοι να νόμιζαν ότι είναι αποκυήματα της φαντασίας μας κι άκαρπη κινδυνολογία.
Συνεχίζοντας, ο κος Sinn, δηλώνει πως μην αφήνοντας τον επιχειρηματικό κύκλο του Schumpeter να διαγράψει την πορεία του και παρεμβαίνοντας με τις μεθόδους που προαναφέραμε, ναι μεν οι κεντρικές τράπεζες μετρίασαν τον αφανισμό του παγκόσμιου πλούτου μετά την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 2008 στις Η.Π.Α., αλλά έτσι επέτρεψαν να δημιουργηθούν πιστωτικές φούσκες κι ανάλογη άνοδος στις τιμές πολλών περουσιακών στοιχείων, όπως των ακινήτων γιά παράδειγμα, μπροστά στην φρενίτιδα των επενδυτών που βρέθηκαν με τεράστιες ποσότητες φτηνού σε δανεισμό χρήματος να ποντάρουν κάτω από μεγάλο ρίσκο σε άλλα πάγια οικονομικά στοιχεία γιά να ξεφύγουν από τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων.
Η “δημιουργική καταστροφή” του Schumpeter δεν έπαιξε τον ρόλο που έπρεπε ώστε να εξυγιάνει το σύστημα πετώντας έξω ζόμπι τράπεζες και εταιρίες που βρέθηκαν να δανείζονται έναντι αστείων, πραγματικά, όρων παραμένοντας ζωντανές ενώ δεν θα έπρεπε, κλείνοντας έτσι τον δρόμο στην ανάπτυξη νέων, καινοτομικών υπηρεσιών και προϊόντων που θα αναζωογονούσαν οργανικά την οικονομία και θα βοηθούσαν στην ανεργία.
Όσο γιά το τι κρύβει το μέλλον της Ευρώπης, δρ Sinn, ένας από τους “σοφούς” του οικονομικού επιτελείου της Γερμανίας, όπως λέγονται, δεν φοβήθηκε τις λέξεις του γιά να περιγράψει τι θα ακολουθήσει: ελάφρυνση χρέους γιά κάποια από τα μέλη της Ευρωζώνης που την έχουν ανάγκη, έξοδος από αυτήν και υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων τους!
Πιστεύουμε πως η Γερμανία, όπως έχουμε αναφέρει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις μας, είναι σε πολύ κρίσιμη στιγμή κάτω από την πίεση της διάσωσης της Deutche Bank, αλλά και της επικίνδυνης -όχι μόνο γιά την ίδια- ανόδου του αντιμεταναστευτικού κλίματος που εκφράζεται μέσα από το ακροδεξιό κόμμα AFD. Το τελευταίο, σε νέα, χθεσινή δημοσκόπηση ανέβηκε στην τρίτη θέση πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο. Η χαμηλή αποδοχή της καγκελαρίου κας Merkel, είναι ικανός παράγοντας να πυροδοτήσει φυγόκεντρες καταστάσεις αποσταθεροποίησης τόσο μέσα στην Γερμανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ίσως τώρα, μετά το πρόστιμο της Deutche Bank γιά αποζημίωση $14 δισεκατομυρίων δολλαρίων γιά τον ρόλο που έπαιξε η τράπεζα στην κρίση του 2008 από το αμερικάνικο υπουργείο δικαιοσύνης, να μην φαίνεται και τόσο περίεργη η ερώτησή μας όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Volkswagen “…ή μήπως είναι μιά έρευνα των Αμερικανικών αρχών γιά τις γερμανικές εταιρίες αυτοκινήτων;”
Το μόνο που ελπίζουμε, όπως σημειώσαμε και στην τελευταία εβδομαδιαία μας έκθεση, είναι να μην είναι πάλι η χώρα μας στο επίκεντρο της κρίσης, να μην εμφανιστεί πάλι το Grexit μπροστά μας, αλλά δεν θα κρύψουμε πως φοβόμαστε ένα τέτοιο σενάριο. Ο λόγος είναι ότι με την τελευταία μεταφορά των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού στο υπερταμείο – μέσω ενός ακόμη νομοσχεδίου που πήγε γιά ψήφιση στην Βουλή χωρίς να το έχει διαβάσει κανείς- μάλλον φτάνει στο τέλος της κι επίσημα η ληστεία του εθνικού, δημόσιου πλούτου της Ελλάδας, που έχει χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από το πρώτο μνημόνιο και μετά. Με την έναρξη των δημοπρασιών γιά την πρώτη κατοικία, απομένει μόνο το τελευταίο χτύπημα στον ιδιωτικό πλούτο, που δεν θα είναι άλλο από το κούρεμα καταθέσεων.
Tags: BONDS, Debt, DEUTCHE BANK, ECB, EU, Euro, Germany, IFO, Merkel, NEGATIVE RATES, Schauble, SINN, VOLKSWAGEN, YIELDS, Γερμανία, ΕΕ, ΕΚΤ, επιτόκια, ΚΡΙΣΗ, ΜΕΡΚΕΛ, ομόλογα, ΣΙΝΝ, ΣΟΙΜΠΛΕ, χρέος