Vollgeld, δημοψήφισμα στην Ελβετία για νομισματική αλλαγή.

Μακριά από το ραντάρ των ΜΜΕ, έχει περάσει το σημερινό δημοψήφισμα στην Ελβετία για την αλλαγή του νομισματικού συστήματος της χώρας, με τον κωδικό Vollgeld. Η χώρα, ως γνωστόν, διοικείται με άμεση δημοκρατία που προϋποθέτει ότι οι πολίτες ψηφίζουν τα σημαντικά μέτρα που διέπουν την ζωή τους και δεν επαφύονται στις διαβρωμένες συνειδήσεις των κομμάτων και των πολιτικών που αρνούνται να διαβάσουν καν τα νομοσχέδια, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.
Πρόκεται για την σπουδαιότερη αλλαγή που θα έχει υπάρξει, έτσι και νικήσει η πλευρά του “ναί”, από το Bretton Woods ως σήμερα, γιατί απλά, αφαιρεί την δυνατότητα των εμπορικών τραπεζών να δημιουργούν φρέσκο χρήμα μέσω πίστωσης από δάνεια φουσκώνοντας τους ισολογισμούς τους, αφήνοντας ουσιαστικά αυτό το προνόμιο μόνο στην κεντρική τράπεζα της χώρας, την SNB. Oι εμπορικές, θα μπορούν να προχωρούν σε δανειοδοτήσεις μόνο με ποσά που βρίσκονται στους ισολογισμούς τους ή με νέα που δανείζονται από την κεντρική τράπεζα και δεν θα δημιουργούν φρέσκο, λογιστικό χρήμα όπως τώρα από κενό αέρα πατώντας κουμπιά στους υπολογιστές τους.
Η πλευρά του “ναί”, υποστηρίζει πολύ σωστά πως, με αυτό τον τρόπο η οικονομία της χώρας θα θωρακιστεί από πιστωτικές φούσκες και τραπεζικά κραχ τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ η πλευρά του “όχι” δηλώνει πως, σταματώντας την διαδικασία κι επιτρέποντας στις εμπορικές να δανείζουν μόνο μέσω χρημάτων που υπάρχουν στους καταθετικούς λογαριασμούς τους, η πίστωση που στηρίζει όλα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως και της Ελβετίας, θα στερέψει την αγορά, θα δημιουργήσει ύφεση και θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την αγορά ακινήτων, καθώς και αυτή της εργασίας.
Η αλήθεια, κατά την ταπεινή μας γνώμη, πατάει και στις δύο πλευρές κι ένα μικτό σύστημα, καλορυθμισμένο κι ελεγχόμενο με ελάχιστη ελευθερία στις εμπορικές θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Μόνο που έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι ερχόμενοι στην εξουσία διαφθείρονται, τυφλώνονται από την δόξα και στρεβλώνουν κάθε λειτουργία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών υπερ των ολιγαρχών. Ας μην ξεχνάμε πως, ακόμη και ο κανόνας του χρυσού καταστρατηγήθηκε από τους πολιτικούς και καταργήθηκε από τον πρόεδρο Nixon το 1971, γιατί η επεκτατική πολιτική των Η.Π.Α., μαζί με τον ψυχρό πόλεμο και το Βιετνάμ, ανέβαζε συνεχώς σε δυσθεώρητα ύψη το έλλειμα της χώρας, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες χώρες, με αιχμή τη Γαλλία, να ανταλάσσουν τα δολλάρια που κατείχαν απευθείας σε χρυσό, αφαιρώντας τον από τις ποσότητες χρήματος και χρυσού που, για κάποιους δικαιωματικά, κέρδισαν οι αμερικάνοι με την νίκη τους στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Η SNB, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, είναι από αυτές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως και της χώρας μας, μόνο που η πρώτη γνωρίζουμε ότι ανήκει κατά 55% στο δημόσιο, δηλαδή στα καντόνια της χώρας και οι υπόλοιπες μετοχές σε ιδιώτες, ενώ όσο και να προσπαθήσει κανείς δεν θα βρεί σε ποιόν ανήκει η ελληνική με το κράτος μας να διαθέτει μερίδιο μόνο 8%. Η μετοχή της SNB, στο παραπάνω διάγραμμα έχει εκτοξευθεί στην κυριολεξία τα δύο τελευταία χρόνια, γι αυτό και βάλαμε δίπλα της τον δείκτη του bitcoin (μπλε γραμμή), ως απόδειξη για την παραβολική έκθεση της κίνησής της.
Τα πάγια της ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από $750 δισεκατομμύρια, ποσό χαμηλότερο αρκετά από τις υπόλοιπες διεθνείς όπως η ΕΚΤ, η FED, η BOJ, μόνο που σε ποσοστό ακαθάριστου εθνικού προϊόντος φτάνει στα 127% σε σχέση με το 23% της πρώτης, το 40% και το 90% της τρίτης. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το πως χρησιμοποίησε η SNB την ποσότητα χρήματος, στην προσπάθειά της να υποτιμήσει το φράγκο την τελευταία δεκαετία, το οποίο θεωρείται σε σχέση με τα υπόλοιπα fiat νομίσματα, ως καταφύγιο ασφαλείας σε περιπτώσεις κρίσης.
Η SNB επένδυσε το 94% του ισολογισμού της σε επενδύσεις εκτός της χώρας, όπου εκτός από ομόλογα και χρυσό πρόσθεσε στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα κατά 20% περίπου μετοχές, από τις οποίες τουλάχιστον οι μισές ανήκουν σε αμερικάνικες εταιρίες. Με τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας, δείτε στο γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί πως ανέβηκαν οι επενδύσεις της σε μετοχές την τελευταία δεκαετία, κάνοντάς την το 35 μεγαλύτερο επενδυτικό fund, δίπλα στην Blackrock, την Vanguard κι άλλους διαχειριστές παγίων.
Σε επτά μόνο εταιρίες, τις Google, Αpple, Microsoft, Facebook, J&J και Exxon, η SNB κατέχει πάνω από $1 δισεκατομμύριο σε μετοχές τους, ενώ το σύνολο των μετοχών που έχει επενδύσει ξεπερνάει τις 2000, μετατρέποντάς την κυριολεκτικά στο μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη με συνολικές επενδύσεις $88 δισεκατομμύρια μόνο στις Η.Π.Α., περίπου δηλαδή το 0.3% της αμερικανικής αγοράς.
Τα κέρδη της το 2017 κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τα 54.4 δισεκατομμύρια φράγκα, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, γι αυτό και είδατε την κάθετη αύξηση στο διάγραμμα της μετοχής της. Λειτουργώντας με αρνητικό επιτόκιο -0.75%-στην ουσία πληρώνει κανείς την τράπεζα για να κρατάει σε φράγκα τα διαθέσιμά του-η SNB προσπαθεί να προστατέψει την ελβετική οικονομία από τις υπερβολικές ροές κεφαλαίων, γι αυτό και είχε θεσπίσει σταθερή ισοτιμία με το ευρώ (peg), την οποία έσπασε το 2015, αυξάνοντας ταυτόγχρονα την συμμετοχή της σε παγκόσμιες εταιρίες μεγαθήρια, όπως αυτές που ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα.
Η επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι στις 20 του μήνα, θεωρούμε όμως πως, δεν πρόκειται να κινηθεί αυξητικά μέχρι η ΕΚΤ και ο κύριος Draghi να ανακοινώσουν το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης QE και να προχωρήσουν σε άνοδο των βασικών επιτοκίων της ευρωπαϊκής τράπεζας, κίνηση που επιβάλεται πια και από την άνοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, όπως αναφέραμε στην τελευταία μας έκθεση. Θεωρούμε ότι η ελβετική τράπεζα θα προχωρήσει κι αυτή σε άνοδο των βασικών της επιτοκίων με διαφορά ενός ή δύο τριμήνων από την ΕΚΤ, κίνηση που θα την κρατά πάντα σε επίπεδο ασφαλείας για να μην κινδυνεύει από υπερβάλουσες μετατροπές ευρώ σε φράγκα, από την ώρα που η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή.
Με το ένα τρίτο περίπου των πολιτών να κινούνται ως τώρα, πριν τη φηφοφορία, θετικά προς το Vollgeld, την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, οι πιθανότητες είναι σαφώς μεγαλύτερες να μην περάσει ο νέος νόμος. Στη περίπτωση όμως που συμβεί το αντίθετο, πιστεύουμε πως θα είναι μια κίνηση σοκ τόσο για τις αγορές όσο και για την Ελβετία, αφού ο πρόεδρος της SNB, o κος Thomas Jordan, δήλωσε πως οι παρεμβάσεις της τράπεζας στην συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ θα είναι πια παρελθόν, προσπαθώντας έτσι να φοβίσει ή και να προειδοποιήσει τους Ελβετούς ότι θα ζήσουν σε καθεστώς σκληρού νομίσματος, την ώρα που τα όλα τα υπόλοιπα fiat νομίσματα του πλανήτη διαγωνίζονται στον δρόμο προς την υποτίμηση και την απαξίωση.
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, το “έξυπνο χρήμα”, οι hedgers (ή commercials, μπλε γραμμή) έχουν αυξήσεις τις long θέσεις τους σε επίπεδο ρεκόρ στα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για την τελευταία δεκαετία, μια κίνηση που σχεδόν πάντα, όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω διάγραμμα, οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ελβετικού φράγκου (μαύρη γραμμή).
Δεν μπορούμε προφανώς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψιφήσματος. Αυτό όμως που έχει μεγάλες πιθανότητες αν νικήσει το “ναι”, είναι η Ελβετία να περάσει κάποιο μεγάλο υφεσιακό επεισόδιο. Από την ώρα που η παγκόσμια οικονομία και το χρήμα εκδίδεται και κινείται με βάση το χρέος, θα είναι απελπιστικά δύσκολο να κινηθεί η Ελβετία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δίχως την απαιτούμενη ρευστότητα. Το Vollgeld, προϋποθέτει την μείωση της ποσότητας χρήματος από την SNB, πράγμα που σημαίνει μικρότερο, θεωρητικά, κράτος και κοινωνικές παροχές, αφού θα μειώνεται η ποσότητα των νέων ομολόγων χρέους που θα εκδίδει η τράπεζα για τις ανάγκες του κράτους. Σημείο κλειδί θα είναι η αντίδραση στην αγορά της ακίνητης περιουσίας, η οποία πιθανά να τεθεί στόχος κερδοσκοπικών κεφαλαίων από την Κίνα και τις Η.Π.Α., υπολογίζοντας ότι με την μείωση της πίστωσης θα απομείνουν λιγώτεροι ισχυροί τοπικοί αγοραστές.
Είναι γεγονός όμως πως, τόσο με αύξηση της κυκλοφορίας των κρυπτονισμάτων, όπως το bitcoin αλλά και των κρατικών που προετοιμάζονται, τα οποία καλύψαμε σε ειδική έκθεση, δείχνοντας την τάση τεράστιας μερίδας ανθρώπων να αμφισβητούν το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, όσο κι επίσημα με τον διάλογο του Vollgeld στην Ελβετία, μπαίνουμε στην τροχιά αλλαγής του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, από το δολάριο σε κάποια νέο νόμισμα, προφανώς ψηφιακό.
Εκτός απο την απόφαση για το ελβετικό δημοψήφισμα που έχει ελάχιστες πιθανότητες να πετύχει, η εβδομάδα που έρχεται περιέχει την αυριανή αντίδραση στο φιάσκο της G7 με τον εμπορικό πόλεμο των Η.Π.Α. εναντίων όλων, την σύσκεψη του κου Trump με τον κο Kim Jong-un για την Βόρεια Κορέα στις 12 του μήνα, συνεντεύξεις τύπου για αποφάσεις επιτοκιών της FED, της ΕΚΤ και της BOJ, καθώς και τις τρέχουσες κομβικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία. Γεγονότα με δυνητικά ισχυρές δονήσεις που θα ταρακανουνήσουν τις αγορές με μεγάλη μεταβλητότητα. Ίσως να είναι ο καιρός που θα ξεκαθαρίσουν λίγο οι τάσεις συσπείρωσης στα χρηματιστήρια, θα γίνουν κάποιες γερές αντιστροφές που ίσως να προσφέρουν συμπεράσματα για τις κινήσεις των πολύτιμων μετάλλων που είδαμε στην τελευταία έκθεσή μας για το καλοκαίρι και ειδικά για τον Ιούλιο που περιμένουμε την αντιστροφή της τάσης προς τα πάνω. Η τοποθέτηση του “έξυπνου χρήματος” στο ελβετικό φράγκο, δεν είναι από φόβο προς το δημοφήφισμα, πιστέψτε μας, θα γνώριζαν πολύ καλά τι θα συμβεί. Η τοποθέτηση είναι για προστασία από όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε. Κι εκεί κοντά, κάπου συντονίζονται και τα πολύτιμα μέταλλα.