Πόσο έχει πέσει η αγοραστική δύναμη της Αγγλικής στερλίνας;

Γράφουμε συνεχώς για την εξαθλίωση της αγοραστικής δύναμης όλων των fiat νομισμάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες ανά την οικουμένη. Στο ωραίο γράφημα, με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, που δημοσίευσαν οι Financial Times, μπορείτε να το δείτε με μια ματιά.
Σας διαβεβαιώνουμε πως αντίστοιχες μειώσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί κι όλα τα άλλα fiat νομίσματα, τα οποία ειδικά μετά την κρίση του 2008 είδαν το πάτωμα να φεύγει κάτω από τα πόδια τους όταν οι Κεντρικές τράπεζες όλου του πλανήτη άρχισαν να τυπώνουν ποσότητες δισεκατομμυρίων από αυτά χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Αν λοιπόν, ενώ ακόμη μπορεί και να κερδίζετε μεγαλύτερη αμοιβή σε νομίσματα από την δουλειά σας αλλά εξακολουθούν να μην φτάνουν ή να μην καταλαβαίνετε πως εξαφανίζονται ακόμη κι όταν διατηρείτε με πειθαρχία τον ίδιο οικογενειακό προϋπολογισμό χωρίς έξτρα έξοδα, η απάντηση είναι αυτές οι δύο λέξεις: αγοραστική δύναμη. Και το πιο σίγουρο αντίδοτο σε αυτή την κατρακύλα είναι ο χρυσός και το ασήμι, γιατί μόνο τα πολύτιμα μέταλλα καταφέρνουν τόσο καλά να ενσωματώνουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης μέσα στις τιμές τους. Δεν είναι μακριά η μέρα που ο τόσο ευκταίος πληθωρισμός από τους κεντρικούς τραπεζίτες θα φτάσει στις αγορές και σε όλα τα προϊόντα. Και τότε θα δούμε πραγματικά πόση εμπιστοσύνη θα συνεχίσουν να έχουν πολίτες στα χάρτινα νομίσματα που έχουν στα πορτοφόλια τους. Γιατί τα fiat νομίσματα, όπως και όλες οι ανταλλαγές και συναλλαγές, βασίζονται σε ένα πράγμα, πέρα από την επιβολή τους από τις κατά τόπους κυβερνήσεις: την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι θα γίνουν αποδεχτά από τον απέναντι στην συναλλαγή. Αν αυτή εκλείψει…