O φασισμός των social media
text by PMG1 | in Weekly Reports

Eίμαστε σίγουροι πως, όσοι έζησαν την γέννηση και την πρώτη εξάπλωση του internet στην δεκαετία του ’90, όπως εμείς, θα είχαν την ίδια πρώϊμη ανησυχία τότε. Μα είναι δυνατόν να ξέφυγε το internet από το status quo, αναρωτιόμασταν; Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός μας τότε, με τις πρώτες πληροφορίες να αναμεταδίδονται εκτός συστήματος, που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με αυτά που βρίσκαμε μπροστά μας. Κατάσταση που κράτησε περίπου δέκα χρόνια και τελείωσε για πάντα με την γέννηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Τα social media για μας είναι ένα ορόσημο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, αντίστοιχο με άλλα, όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι, γεγονότα δηλαδή σημαντικά που άλλαξαν την κατεύθυνση της κοινωνίας. Για μας υπάρχει η εποχή προ social media, κι η μετέπειτα που ζούμε σήμερα, με τεράστιες, δομικές αλλαγής στην διάρθρωση της μετάδοσης της πληροφορίας και την χαρτογράφηση των προσωπικών δεδομένων μας. Μετά το θάνατο της αλήθειας και τη δολοφονία της είδησης, είναι επόμενο να ζούμε σε μεταφυσικές κι εσχατολογικές εποχές, όπου η προπαγάνδα και τα μαζικά πειράματα προγραμματισμού της αντίληψης των πολιτών, κυριαρχούν, όχι πια διαχρονικά μόνο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, αλλά και στα social media που δυναμώνουν κάθε μέρα και περισσότερο.
Πιστεύουμε πως, ίσως κάποιοι από σας να προσπάθησαν να ανεβάσουν κάποιο σχόλιο ή να αναμεταδόσουν κάποιο άρθρο που διατύπωνε απορίες και δεν συμφωνούσε απόλυτα με το κυρίαρχο, συστημικό αφήγημα της τρομοκρατικής πανδημίας, ώστε να ζήσατε, όπως εμείς, την απόρριψη και την απαγόρευση στην μετάδοση μιας τέτοιας πληροφορίας. Αν υπήρχε όμως αυτή η τάση, τουλάχιστον στα πολιτικά πράγματα πριν την εξάπλωση του κορωνοïού, μετά από αυτήν η διαδρομή της έχει φτάσει σε εκθετικό βαθμό. Όλα τα social media εν συνόλω είτε προειδοποιούν τον χρήστη προκαταβολικά, είτε του απαγορεύουν να ανεβάσει οτιδήποτε δεν είναι μέσα στα πλαίσια μιας, από ότι φαίνεται εκ προοιμίου, συμφωνημένης στρατηγικής. Δυστυχώς, η κατάσταση με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εξελίσσεται πολύ χειρότερα από ότι είχαμε υποψιαστεί την πρώτη φορά που είχαμε ασχοληθεί με το θέμα, σχεδόν τρία χρόνια πριν.
Για παράδειγμα, είμαστε σίγουροι ότι αν κάποιος πάρει την παρακάτω φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε από την τηλεόραση κι απεικονίζει τα ποσοστά θνησιμότητας του κορωνοϊού ανά ηλικιακό γκρούπ στις Η.Π.Α. και προσπαθήσει να την αναρτήσει στο Facebook, για παράδειγμα, θα ακολουθήσει η σήμανση fake news. Κι όμως, όπως φαίνεται χαμηλά στην φωτογραφία, τα στατιστικά αυτά είναι τα κυβερνητικά, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention), την επίσημη δηλαδή υπηρεσία της χώρας, στην οποία προεδρεύει επί δεκαετίες ο κος Fauci! Δεν χρειάζεται καν κομπιουτεράκι δε για να υπολογίσει κανείς πόσο χαμηλά είναι αυτά τα ποσοστά στο επίπεδο ενός πλυθησμού, τα οποία δε, δεν απέχουν πολύ από τα ετήσια, εποχικά, της γρίππης.
[+] images to enlarge
Εδώ, χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα lockdown ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο για να υπερασπιστεί το σύστημα περίθαλψης της κάθε χώρας, ώστε να μην καταρρεύσει από τα μαζικά περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων και πνευμονίας που προκαλούσε ο Covid 19. Πέρασαν μήνες για να ενισχυθούν, υποτίθεται, οι μονάδες των νοσοκομείων και σε όλο αυτό το διάστημα, όσες φωνές γιατρών, ακαδημαϊκών και επιδημιολόγων διαφωνούσαν με αυτή την τακτική και πίστευαν στην παρασκευή συλλογικής ανοσίας (herd immunity), όπως αναφέραμε στην δεύτερη έκθεση της χρονιάς, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγες ώρες από το διαδίκτυο.
Ακόμη και το Youtube κατέβαζε τέτοια αποσπάσματα από επίσημες ομιλίες σχεδόν ακαριαία κι όσα γλύτωσαν και μεταδόδηκαν βρήκαν τον δρόμο τους προς το κοινό μέσα από εναλλακτικά δίκτυα. Αρχίσαμε με το “οι μάσκες δεν βοηθούν”, επειδή προφανώς υπήρχε έλλειψη με την Κίνα κλειστή κι ακολούθησε η αντίθετη φάση με υποχρεωτικές τις μάσκες σε κλειστούς χώρους για να αναβαθμιστεί αργότερα το μέτρο και στους εξωτερικούς χώρους. Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, τα ταξίδια, οι συναυλίες και κάθε είδους παραστάσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Φτάσαμε να φορούν μάσκες ακόμη και μικρά παιδιά του δηματικού σχολείου, με πνευμονολόγους να προειδοποιούν ακόμη και για σοβαρές βλάβες από τυχόν έλλειψη σωστής οξυγόνωσης. Αναρωτιόμαστε, όσο πιο ψύχραιμα μπορούμε, θα βρεθεί άραγε κανείς να μεταδώσει την είδηση, από τα ίδια τα στοιχεία του CDC, που λένε πως, το 85% όσων νόσησαν από κορωνοϊό φορούσαν συχνά ή σχεδόν πάντα μάσκα; Θα βγεί ποτέ προς τα έξω, με βάση τα ίδια στοιχεία, ότι το 94% όσων κατέληξαν από κορωνοϊό ήταν άνω των 70 χρόνων κι έπασχαν τουλάχιστον από δύο σοβαρές, χρόνιες ασθένειες, ενώ το 80% αυτών ήταν υπέρβαροι; Θα μπορέσει κάποιος να μας εξηγήσει πως γίνεται, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), να έχουν εξαφανιστεί εντελώς τα περιστατικά της γρίππης από τότε που εμφανίστηκε ο Covid 19, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα; Σταμάτησαν οι άνθρωποι μήπως να αρρωσταίνουν από γρίππη για πρώτη φορά στους αιώνες; Ή μήπως αυτά τα μόνιμα, εποχιακά περιστατικά προστίθενται σε αυτά του Covid 19;
Πως θα αντιδράσουν άραγε τώρα οι παγκόσμιες κυβερνήσεις που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , όπως δήλωσε, τους πετάει το μπαλλάκι πίσω λέγοντας ότι δεν έδωσε ποτέ οδηγία για αυτά τα lockdown! Tα οποία, όπως λέει, οδήγησαν στην ανεργία εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, φτοχωποίησαν ένα τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού κι εξόντωσαν τις χώρες που βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία, όπως η δική μας!
Στο γράφημα που ακολουθεί θα δείτε τα ποσοστά θνησιμότητας στην Σουηδία, την μόνη χώρα σε ολόκληρη την οικουμένη που αντιμετώπισε την κρίση με βάση την επιστήμη και τα πραγματικά δεδομένα και όχι με τα ξόρκια και τις προβλέψεις των αποτυχημένων μοντέλων πρόγνωσης και η οποία πέτυχε ποσοστό συλλογικής ανοσίας ανώτερο του 45% επί του ενεργού πλυθησμού! Δεν έκανε lockdown, δεν έκλεισε επιχειρήσεις και σχολεία, δεν απαγόρευσε τις μετακινήσεις, δεν έκανε τις μάσκες υποχρεωτικές, παρά μόνο περιόρισε τις μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους στα 150 άτομα τους δύο πρώτους μήνες της εξάπλωσης του ιού.
Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη έκθεσή μας, η ζημιά από την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού είναι ανυπολόγιστη και θα παραμείνει αχαρτογράφητη όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τα lockdown, αναμένοντας τα θαυματουργά εμβόλια του κου Gates, ο οποίος δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια δεκεατία και δυο με τρείς γεννιές εμβολίων για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όχι στην παλιά. Στη νέα κανονικότητα, προφανώς. Ως τότε, κατά τη γνώμη μας, μετά την φτώχια που θα έρθει θα θριαμβεύσει η πείνα στο μεγαλύτερο, άνεργο κομμάτι των πληθυσμών και οι ποσότητες χρημάτων που θα χρειάζεται το σύστημα-οι οποίες θα χρεώνονται στους πολίτες μέσω έκδοσης ομολόγων-θα είναι γιγάντιες σε σχέση με ότι έχουμε δει ως σήμερα στην ποσοτική χαλάρωση QE των κεντρικών τραπεζών. Στο διάγραμμα της DB που ακολουθεί με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η πρόβλεψή τους είναι πως το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει όχι απλά το επίπεδο της στεγαστικής κρίσης του 2008, αλλά αυτό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου! Η προαιώνια κατάρα θα χτυπήσει ξανά.
Kι ενώ στο παραπάνω διάγραμμα είδαμε έναν μέσο όρο της σχέσης χρέους με ακαθάριστο προϊόν (μπλέ γραμμή) για τις εκτός των αναπτυγμένων χωρών, σε αυτό που ακολουθεί, από τους FT με τα στοιχεία του ινστιτούτου Brookings, φαίνεται πως, ναι μεν οι αναπτυγμένες οικονομίες (κόκκινη γραμμή) έπεσαν περίπου 10% ως τώρα από την αρχή της χρονιάς, οι ανερχόμενες (μπλέ) όμως βρίσκονται στο -40% της παραγωγικότητάς τους! Δεν πιστεύουμε πως είναι ποτέ δυνατόν κάποια οικονομία σε τόσο βαθιά ύφεση να μπορεί να ανακάμψει από μόνη της. Γι αυτό, όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη έκθεσή μας, η ουρά είναι μεγάλη για το πως θα μοιραστεί το $1 τρις από το IMF ανάμεσά τους. Το οποίο εννοείται πως θα γίνει $2 και $ τρις σε λίγο καιρό. Γι αυτό και η νέα πρόεδρος του, κα Kristalina Georgieva καλεί δημόσια για ένα νέο Bretton Woods, προφανώς τοποθετώντας το ταμείο της σε αναβαθμισμένη υπερεθνική θέση, δίπλα στην σκιώδη ακόμη μεν, παγκόσμια δε κυβέρνηση του ΟΗΕ, όπως αποδείχτηκε με την διαχείριση του Covid 19.
Aντίστοιχα δυσοίωνο και το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει την συνεχιζόμενη αδυναμία στο παγκόσμο εμπόριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WHO) υπολογίζει την φετεινή πτώση στο -9.2% ως το τέλος της χρινιάς, με το ποσοστό να πέφτει στο -7.25% για το 2021, μακράν χαμηλώτερο δηλαδή από την προηγούμενη, επίσης αποτυχημένη πρόβλεψή του στο 21.3% (μπλέ γραμμή), όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.
Kαι μέσα σε αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή, για την οποία εκτός από ευχολόγια και άστοχους υπολογισμούς, η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. λόγω πολιτικοκομματικών πιέσεων δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πως θα μοιραστούν τα πακέτα υποστήριξης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, έχουμε τις εκλογές που θα ταράξουν για πάντα, όσο ποτέ, τόσο τους αμερικάνους όσο και τους πολίτες του υπόλοιπου κόσμου.
Ανανεωμένος ο αμερικανός πρόεδρος, μετά την νίκη του επί του κορωνοϊού, όπως λέει ο ίδιος μέσα σε μόλις τρείς μέρες, συσπειρώνει τον στρατό των οπαδών του. Με κύριο άξονα την αποτυχημένη επί τέσσερα χρόνια καμπάνια των δημοκρατικών να αποδείξουν κρυφές σχέσεις του με τη Ρωσία, καλεί τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να δώσουν στην δημοσιότητα τα ανάλογα έγγραφα που ο ίδιος έχει αποχαρακτηρίσει από εμπιστευτικά, αφού φωτογραφίζουν τον πρώην πρόεδρο κο Obama και την κα Clinton να παρακολουθούν μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παράνομα τον ίδιο και το επιτελείο του στην προεκλογική καμπάνια του 2016.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, το περίφημο Steele ντοσιέ θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όσους το σχεδίασαν, όσο κι αν έτσι διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία των κυβερνητικών υπηρεσιών. Έτσι κι αλλιώς ο κος Trump είναι εναντίον τους από τότε που λανσάρισε το σύνθημα περί αδειάσματος του βάλτου. Δευτερευόντως, πιέζει όσο μπορεί, με καταιγισμό tweets, να γίνει έρευνα για τις σχέσεις του αντιπάλου του στις εκλογές, πρώην αντιπροέδρου κου Biden, για μυστικές χάρες του ίδιου και του γιού του, κου Hunter Biden, σε Ουκρανία και Κίνα, με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολλάρια στους οικογενειακούς λογαριασμούς τους.
Θα είναι πραγματικός σεισμός αν πράγματι εκλεγεί o κος Biden κι αμέσως μετά ξεκινήσει προσπάθεια αποπομπής του, αν αποδειχτούν αυτές οι κατηγορίες και να βρεθούν οι αμερικανοί με πρόεδρο την τωρινή υποψήφια αντιπρόεδρο κα Kamala Harris. Ή ακόμη και με την προέδρο της βουλής των αντιπροσώπων κα Pelosi, σε περίπτωση καθυστέρησης επικύρωσης των αποτελεσμάτων, η οποία, ας μην ξεχνάμε έχει ετοιμάσει νομολογία για απαλλαγή του επόμενου προέδρου από τα καθήκοντά του σε περίπτωση σωματικής ή ψυχικής και πνευματικής απώλειας της υγείας του. Με ένα σμπάρο δυό τριγώνια;
Κι εδώ πάλι, μετά τον Covid 19, έχουμε ολοφάνερο τον φασισμό των social media. Η μετάδοση του άρθρου της NY Post, με στοιχεία από τον προσωπικό υπολογιστή του υιού Biden, ο οποίος ήταν στα χέρια του FBI, απαγορεύτηκε από όλα. Ούτε καν ο συντάκτης του άρθρου δεν μπόρεσε να το ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία. Δεν τρέφουμε καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον αμερικανό πρόεδρο, όπως και για τον αντίπαλό του, αλλά θεωρούμε απαράδεχτες τέτοιου είδους συμπεριφορές σε oποιοδήποτε, υποτίθεται, δημοκρατικό πολίτευμα.
Για να καταλάβετε πόσο κυριαρχικό ρόλο παίζουν τα social media στην ενημέρωση των αμερικανών-φανταζόμαστε αντίστοιχα και των υπόλοιπων πολιτών της υφηλίου-η νούμερο ένα πηγή ενημέρωσης τόσο για ρεπουμπλικανούς όσο και για δημοκρατικούς, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι το Facebook με 70%! Ακολουθούν τοπικά ΜΜΕ και μετά το CNN στην τρίτη θέση για τους δεύτερους και το FOX για τους πρώτους, όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας πόσο τεράστιο ρόλο παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα στην διάρθρωση της πολιτικής. Με όλα τα συστημικά ΜΜΕ, εκτός του δικτύου FOX, εναντίον του ο κος Trump με την ρητορική του και το twitter σπέρνει επερχόμενη θύελλα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν μας τις καταγγελίες του για τις χαλκιδευμένες επιστολικές ψήφους που θα χρησιμοποιήσουν σε διπλάσιο ποσοστό του κανονικού οι δημοκρατικοί, όπως δηλώνουν, λόγω Covid 19.
Τέσσερα χρόνια πριν, αισθανθήκαμε με τις προηγούμενες εκλογές ότι οι Η.Π.Α. έφταναν στα όρια τους και δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο μελλοντικού εμφυλίου πολέμου, με αρκετούς να γελάνε τότε σαρκαστικά στο σχόλιο μας. Σήμερα, κάτι τέτοιο είναι κοντύτερα από ποτέ, όπως πια γράφεται παντού. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για όλους όσοι ακόμη σκέπτονται με βάση την λογική είναι πως, αρκετοί στρατηγοί δηλώνουν ότι ο στρατός θα παραμείνει ακέραιος και αμέτοχος, επιτρέποντας την εκλογική διαδικασία να φτάσει ως το τέλος της.
Κατά τη γνώμη μας αυτό θα είναι το ανώτατο δικαστήριο, γιατί κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν θα παραδεχτεί την ήττα του. Γι αυτό, ο κος Trump επίσπευσε την εκλογή της κας Amy Coney Barrett προς αντικατάσταση της εκλιπούσης εμβληματικής δικαστίνας, κας Ruth Bader Ginsburg. Αν ψηφιστεί από το κογκρέσσο η κα Barrett, θα βρεθούν πάλι οι ρεπουμπλικάνοι με πέντε θέσεις στο εννιαψήφιο ανώτατο σώμα. Κι ως γνωστόν, ακόμη και στα ανώτατα δικαστήρια οι ψήφοι δίνονται με κομματικά κριτήρια.
Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, ο κος Trump βρίσκεται περίπου δέκα μονάδες πίσω από τον κο Biden, όπως συνέβει και το 2016 με την κα Clinton, παρόλο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρίσκονται σε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση. Θα καταφέρει να επανεκλεγεί; Θα ανατραπούν πάλι οι προβλέψεις με το τελικό αποτέλεσμα; Όλα παίζονται στο σώμα των εκλεκτόρων και όχι στην δημοφιλή ψήφο, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Κι εκεί, τα πάντα μαγειρεύονται ως την τελευταία στιγμή. Οι πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Σήμερα, οι ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 30 πολιτειακά σώματα κι αντίστοιχους εκλέκτορες ενώ οι δημοκρατικοί μόνο 19, με μιά πολιτεία μοιρασμένη στη μέση. Το σύνολο των εκλεκτόρων για τους ρεπουμπλικάνους φτάνει στους 305, ενώ χρειάζονται μόνο 270 ψήφοι για να εξασφαλίσει κάποιος την προεδρία. Σε ότι αφορά στις αμφισβητούμενες πολιτείες, εμείς παρακολουθούμε τα αποτελέσματα που ακολουθούν στον πίνακα από την εταιρία Trafalgar Group, η οποία έπεσε ακριβώς μέσα στις εκλογές του 2016.
Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι πως, μετά από αυτές τις εκλογές, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κάποιο από τα δύο κόμματα-αν όχι και τα δύο-να οδηγηθεί σε διάλυση. Κι αυτό γιατί δεν εκπροσωπούν πια σε τίποτα τις νεώτερες γενιές, όταν τα ηγετικά τους στελέχη είναι άνω των 70 και 80 χρονών, όπως η κα Pelosi. Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα από τα δύο, θα ποντάραμε στην διάσπαση των δημοκρατικών, αφού ο κος Trump εξελέγει ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη των ρεπουμπλικάνων.
Έτσι κι αλλιώς, σε αυτές τις εκλογές η ψήφος αφορά στον αμερικανό πρόεδρο. Άλλοι θα τον ψηφίσουν γιατί συμφωνούν με την πολιτική του ή είναι γοητευμένοι από αυτόν κι άλλοι θα ψηφίσουν τον λιγώτερο δυνατό υποψήφιο των δημοκρατικών επι δεκαετίες, τον κο Biden, από οργή και μίσος προς τον κο Trump. Προς τιμή του τελευταίου, κατά την γνώμη μας, το γεγονός πως, είναι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που, όπως δήλωσε προεκλογικά, δεν ξεκίνησε ένα νέο πόλεμο. Κι αυτό σημαίνει πολλά για τον ίδιο και το βαθύ κράτος που ελέγχεται από το βιομηχανικό και τραπεζικό σύμπλεγμα της χώρας που παράγει όπλα.
Όπως καταλαβαίνετε, το ενδιαφέρον μας για τις αμερικανικές εκλογές έχει να κάνει κυρίως με το δολάριο κι επακόλουθα με τα πολύτιμα μέταλλα σε φυσική μορφή, Πιστεύουμε ότι με πιθανή επανεκλογή του κου Trump, το δολάριο θα ισχυροποιηθεί, ενώ αντίθετα με νίκη του κου Biden, οι πιέσεις πώλησης του θα αυξηθούν. Κι αυτό από την ώρα που θα ακυρώσει, όπως λέει, τον φορολογικό νόμο του αμερικανού προέδρου, πλήτοντας έτσι την κερδοφορία των αμερικανικών εταιριών, κυρίως εκτός των Η.Π.Α. Πιστεύουμε ότι η αύξηση της φορολογίας στα ύψη που την είχε θέσει ο κος Jimmy Carter, όπως δηλώνει ο κος Biden πως θα κάνει αν εκλεγεί, θα παίξει τον μέγιστο ρόλο στο πως θα εξελιχθεί η πορεία των ομολόγων, των επιτοκίων και του δολαρίου αλλά και η ξέφρενη πια του αμερικανικού χρέους.
Θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί ότι το χρέος τους έχει φτάσει στα $60 τρις, τρείς φορές παραπάνω δηλαδή από το ακαθάριστο προϊόν της χώρας! Φοβόμαστε πως η ευχή όλων των υπευθύνων να παραμείνουν τα βασικά επιτόκια χαμηλά για πολύ καιρό, δεν θα βγεί αληθινή, με κίνδυνο να τιναχτεί το σύστημα στον αέρα όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα ιδιωτικά των εταιριών. Σε μια περίπτωση διαρκούς ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, όπως της Ιαπωνίας για παράδειγμα, οι Η.Π.Α., το δολάριο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανή χρεοκοπία της χώρας, αφού έχει αρθεί πρώτα η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα από τους υπόλοιπους αρχικά εταίρους τους, όπως διατυπώσαμε αυτή την θεωρία αναλυτικά τον Φεβρουάριο του 2018.
Η αποχώρηση των εκτός Η.Π.Α. αγοραστών του αμερικανικού χρέους έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί (πράσινη γραμμή) με τα στοιχεία της FED. Mε τα τελευταία διαθέσιμα απο αυτά φαίνεται πως, οι αγοραστές εξωτερικού απορρόφησαν μόνο το 6% του αμερικανικού φετεινού ελλείματος, κατέχοντας την μικρότερη θέση των τελευταίων 12 χρόνων. Περίπου στο 26% του χρέους των Η.Π.Α. δηλαδή από την κορυφή του 34% το 2013. Το υπόλοιπο, συνεχίζουν να το αγοράζουν η FED και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και θα το κάνουν συνέχεια όσο μειώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό.
Κι αυτό, έχει να κάνει με τον δείχτη του δολαρίου ζυγισμένου με τον όγκο συναλλαγών του εμπορίου των Η.Π.Α. (trade weighted index, μπλέ γραμμή). Όταν αυτός αρχίζει και παίρνει ανοδική πορεία, οι αγορές ομολόγων εξωτερικού ιστορικά πάντα μειώνονται. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα κομβικό στάδιο όπου η FED τείνει να γίνει ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής του αμερικανικού χρέους. Όπως για το δικό τους αντίστοιχα κι οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης (ECB) και της Ιαπωνίας (BOJ), των οποίων το σύνολο του ισολογισμού τους, δηλαδή της ποσότητας χρήματος που έχουν ρίξει στο σύστημα, θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί παρακάτω.
Με το έλλειμα των Η.Π.Α. να έχει φτάσει στα $3.1 τρις από την αρχή της χρονιάς, το δεύτερο μεταλύτερο ιστορικά μετά την κρίση του 2008 που έφτασε στα $1.4 τρις, η FED έχει ανεβάσει τον ισολογισμό της στο 37% του αμερικανικού ακαθάριστου προϊόντος, σε σχέση με το 66% της ΕΚΤ και το 136% της ΒΟJ! Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια; Όπως έχουμε γράψει, η πυρηνική έκρηξη στο σύστημα θα έρθει από τα ομόλογα-και όχι από τις μετοχές-την αγοραπωλησία των οποίων έχουν καπελλώσει όλες οι κεντρικές τράπεζες ανεξαιρέτως.
Ένα μικρό πρώτο δείγμα πήραμε με το κραχ του Μαρτίου, όπως είχαμε ενημερώσει ότι μπορεί να συμβεί με την ξαφνική κρίση στην αγορά των repos. Γιατί απλά είναι τόσο παγιδευμένες οι κεντρικές τράπεζες στο αδιέξοδο μονοπάτι που ξεκίνησαν το 2008, που δεν μπορούν να κάνουν πίσω και να αφήσουν τα βασικά επιτόκια να ανέβουν στο παραμικρό αφού θα χρεοκοπήσουν αυτόματα όλους τους μετέχοντες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θέτοντάς το ακόμη πιο απλά, η αγορά των ομολόγων έχει γιγαντωθεί τόσο πολύ πια με την έκδοση όλου αυτού του χρέους, που ο ιδιωτικός τομέας είναι αδύνατον να την διαχειριστεί και να την απορροφήσει χωρίς την συνεχή, αυξανόμενη, παρουσία των κεντρικών τραπεζών!
Μα είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πορεία, θα αναρωτιέται οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος. Φυσικά! Δεκάδες φορές έχουμε γράψει σε αυτές τις εκθέσεις ότι είναι αδύνατον να σταματήσει πια το τύπωμα λογιστικών χρημάτων με αντίκρυσμα αέρα στην μόνιμη ποσοτική χαλάρωση QE. Άλλωστε, η απόλυτα αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού παγκόσμια προκάλεσε τέτοιου ύψους ζημιά που οι ως τώρα ανακοινώσεις αύξησης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών και του ΔΝΤ συνολικά, φτάνουν να καλύψουν μόνο το 20% αυτής.
Αυτό που θα γίνει στο τέλος, είναι να μετατρέψουν σε “αιώνια” τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί, πληρώνοντας μόνο το κουπόνι στη λήξη τους, όπως ιστορικά έχει συμβεί στην Ιταλία και την Αργεντινή τον προηγούμενο αιώνα. Και φυσικά η αλλαγή του επίσημου αποθεματικού νομίσματος με ένα καλάθι ψηφιακών νομισμάτων, αφού όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τις εργασίες τους γύρω από αυτό, όπως είπαμε ακόμη και στην προηγούμενη έκθεσή μας. Ακυρώνοντας έτσι οποιονδήποτε κίνδυνο υποτιθέμενου bank run από τους πολίτες που θα βλέπουν μέρα με την μέρα την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους να εξανεμίζεται μέσω των αρνητικών επιτοκίων.
Η ΕΚΤ μάλιστα, στη μελέτη που έδωσε στην δημοσιότητα για την επερχόμενη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ, σημειώνει ότι δεν θα μπορεί να είναι ανώνυμο όπως τα μετρητά, γιατί “στις ηλεκτρονικές συναλλαγές απαγορεύεται η ανωνυμία και πρέπει η λειτουργία του να συνάδει με αυτές τις ρυθμίσεις”. Τέρμα το “μαύρο” χρήμα των φτωχών. Γιατί αυτό του status quo δεν θα σταματήσει ποτέ να περνά κρυφά από σκοτεινούς υπεράκτιους λογαριασμούς εξωτικών νησιών…
Κάτω από αυτό το πρίσμα, της έκδοσης ηλεκτρονικών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, είναι ευκαιρία να δούμε την πορεία ανεξαρτητοποίησης των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων και γεωπολιτικών αντιπάλων των Η.Π.Α. από την ζώνη του δολαρίου. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg, από το 85% των αναμεταξύ τους συναλλαγών μέσω δολαρίου το 2015, το ποσοστό φέτος έπεσε στο 45%. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας δηλαδή, η Ρωσία, με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα, την Κίνα, συναλλάσονται στα δικά τους νομίσματα.
Με το κινέζικο γιουάν να ακολουθεί τις κινήσεις του χρυσού, όπως έχουμε δείξει και την σχέση της τιμής του πετρελαίου με τον χρυσό που είδαμε να φτάνει στα 87 βαρέλια στην ουγκιά, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση στους περισσότερο μελετηρούς, που γνωρίζουν τα στηρίγματα του “πετροδολαρίου”. Πιστεύουμε πως, η ανακοίνωση του Ιράν που αντικατέστησε το δολάριο από επίσημο νόμισμα ξένου συναλλάγματος, με το κινέζικο γιουάν, επισημοποιεί πρώτον τους στενούς δεσμούς του Ιράν με τις δύο μεγάλες, προαναφερθείσες περιφερειακές δυνάμεις και δεύτερον απομακρύνει ίσως για πάντα όποιαδήποτε προσπάθεια της Δύσης για επιρροή στην Ευρασία.
Τελευταίο σημείο του σημερινού ενδιαφέροντος της έκθεσής μας η Ευρώπη, η οποία κάνει ότι μπορεί για να βυθιστεί σε διπλή ύφεση (double dip recession). Με τους ηγέτες να μην συμφωνούν ακόμη πως θα μοιραστούν και πότε οι ενέσεις ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως είπαμε και στην προ τριμήνου έκθεσή μας και με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, ένας Θεός μόνο ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον των πολιτών της, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εξεγείρονται απολύτως δικαιολογημένα.
Χαρακτηρίζοντας οι ιθύνοντες από ακροδεξιούς ως συνομωσιολόγους και “ψεκασμένους” όσους εκδηλώνουν με πορείες και συγκεντρώσεις την αγανάκτησή τους, τότε η απόσταση τους από τους “πληβείους” και η αδιαλλαξία τους έχει μεγαλώσει σε επικίνδυνο βαθμό. Στερώντας από τους ανθρώπους τα οικονομικά μέσα για την επιβίωση, τα ήθη και τα έθιμά τους, τους τόπους γιορτής και λατρείας τους, και την έκφραση της δημιουργικότητάς τους, είναι σαν να σταματάς την εξέλιξη της ζωής. Αφήνοντας έτσι ως μόνο σημείο αποφόρτισης της έντασης την φυσική εκτόνωση, η οποία πάντα μα πάντα οδηγεί σε διαδηλώσεις, κοινωνικές αναταραχές, επαναστάσεις και πολέμους. Αν αυτό ήταν το ευκταίο με τον σχεδιασμό της διαχείρισης του Covid 19, τότε το σύστημα έκανε διάνα. Αν δεν ήταν, τότε η πολιτική και οι πολιτικοί απέτυχαν για μια ακόμη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στην μεγαλύτερη κρίση που έχουμε ζήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Όπως θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί, η Γερμανία βρίσκεται επίσημα σε ύφεση, όπως είχαμε υποψιαστεί ότι μπορεί να συμβεί, με τα ονομαστικά της επιτόκια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για 52 συνεχείς μήνες, αλλά την ανεργία στην νεολαία της μόνο στο 5.7%, όταν η αντίστοιχη των χωρών του Μεσογειακού νότου κυμαίνεται ανάμεσα στο 30% με 40%. Από τη μια τα αρνητικά επιτόκια διαβρώνουν τις αποταμιεύσεις από την άλλη τροφοδοτούν την ήδη υπερμεγέθη φούσκα των ακινήτων στη χώρα, οι τιμές των οποίων ακολουθούν από κοντά τον ολοένα αυξανόμενο ισολογισμό της ΕΚΤ.
Η διαφορά ανάμεσα στους έχοντες και τους μη μεγαλώνει γεωμετρικά, μέσω της υπεραξίας των παγίων στοιχείων, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, τροφοδοτώντας τοξικά τις διαφορές ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα του πλυθυσμού, μεγάλο κομμάτι του οποίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα της φτώχιας. Δεν είμαστε καθόλοι σίγουροι ότι η Γερμανία θα παραμείνει ενωμένη στην μετά Merkel εποχή, με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο για την ΕΕ και την μοναδική ευκαιρία που έχει η Γαλλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο για πρώτη φορά, πρός όφελος της χώρας μας.
Περνώντας στο κομμάτι της τεχνικής ανάλυσης στην έκθεσή μας, ευκαιρία να δούμε τα τριμηνιαία διγράμματα, αφού στην προηγούμενη αναλύσαμε τα μηνιαία. Ξεκινώντας με το ευρώ, θα δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί ότι, πράγματι έκανε την κίνηση που είχαμε περιγράψει τον Ιούλιο, σχετικά με το μηνιαίο τότε:
“Δεν θεωρούμε καθόλου απίθανο τεχνικά, να φτάσει ακόμη και να τεστάρει για δεύτερη φορά την πάνω γραμμή του καθοδικού καναλιού, περίπου στα 1.1850, γιατί την γραμμή αντίστασης που σχηματίζεται απο τις τιμές κλεισίματος (διακεκομμένη) την έχει δοκιμάσει ήδη τρείς φορές. Συνήθως, την τέταρτη φορά υποχωρούν τέτοιου είδους πλάγιες αντιστάσεις.”
Το ευρώ έκλεισε χαμηλώτερα τον Σεπτέμβριο στα 1.1724 από τα 1.1936 του προηγούμενου μήνα, έχοντας φτάσει 5% περίπου μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, εκμεταλλευόμενο το τελευταίο εξάμηνο το προεκλογικό χάος στις Η.Π.Α., ενώ παραμένει σε ανοδική αγορά από το εβδομαδιαίο ως το τριμηνιαίο διάστημα. Η αντίστασή του αρχίζει στην ζώνη από τα 1.1890 ως τα 1.1930, ακολουθούν τα 1.2011, με κλείσιμο μήνα πάνω από το οποία το κοινό νόμισμα ταφόπλακα μπορεί να διεκδικήσει αρχικά τα 1.2187 και τέλος τα 1.2555. Σενάριο που έχει αρκετές πιθανότητες στην περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα στις Η.Π.Α. φτάσουν ως το ανώτατο δικαστήριο τον Ιανουάριο για να ανακυρηχθεί ο επόμενος πρόεδρος της χώρας. Η στήριξη ξεκινά στα 1.1820, κάτω από τα οποία περιμένουν τα 1.1719 και τα 1.1612, με την κομβική στα 1.1510, με σπάσιμο των οποίων το ευρώ θα ξεκινήσει πάλι διόρθωση διαρκείας.
Όπως θα δείτε στο διάγραμμά μας, στο νέο τρίμηνο που θα διανύσουμε η τιμή διαπραγμάτευσης βρίσκεται έξω από το καθοδικό κανάλι (παράλληλες κόκκινες γραμμές), στην περιοχή δηλαδή που αρχίζουν να υπάρχουν οι εντολές πώλησης και δεν θεωρούμε εντελώς απίθανο να φτάσει ως τη ζώνη αντίστασης (κόκκινο πλαίσιο), όπου περιμένουμε ότι θα απορριφθεί με μεγάλες πιθανότητες.
Κι αυτό γιατί, δεν συμφέρει κανέναν στην ευρωζώνη ένα ακριβό ευρώ. Ούτε τη Γερμανία, ούτε φυσικά την ΕΚΤ, η οποία βλέποντάς το ανατιμημένο παρεμβαίνει συνεχώς λεκτικά, αρχικά με την κα Lagarde και δευτερευόντως με μέλη του ΔΣ για να οδηγεί την ισοτιμία του με το δολάριο προς τα κάτω. Εδώ, να προειδοποιήσουμε πως, η αρχική τάση του ψηφιακού ευρώ, όταν μπεί σε λειτουργία θα είναι ανοδική, γιατί με την κατάργηση των μετρητών θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος των “μαύρων” πληρωμών, αυξάνοντας κατακόρυφα τα φορογικά έσοδα, που είναι ο σπουδαιότερος λόγος να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση στο ψηφιακό, μετά τον αποκλεισμό των bank run.
EURO FX / US DOLLAR, 3M, SPOT
Ανοδικά έκλεισε το δολάριο τον Σεπτέμβριο στα 93.88 από τα 92.14 του προηγούμενου μήνα, πεσμένο κατά 4% περίπου από το κλείσιμο του 2019 στα 96.30, σενάριο που το είχαμε προϋπολογίσει από την πρώτη έκθεση αυτή της χρονιάς:
¨Θεωρούμε ότι το σενάριο της αποπομπής του κου Trump έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι θα είναι αυτοκτονία για τους ρεμπουπλικάνους να ψηφίσουν εναντίον του στην γερουσία, όταν δεήσει η κα Pelosi να στείλει την υπόθεση, κι αυτό γιατί υπερτερούν αριθμητικά. Αντίστροφα, οι πιθανότητες να γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η υπόθεση στους δημοκρατικούς είναι μεγάλες, στην περίπτωση που οι τελευταίοι επιμείνουν να καλέσουν μάρτυρες, δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να καλέσουν την οικογένεια Biden, εκτίθοντάς τους περισσότερο στο σκάνδαλο της Ουκρανίας. Αυτή η ένταση όμως, με την πόλωση στα ύψη, τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου να αναφέρεται συνεχώς στους τίτλους των ειδήσεων μαζί με την απομονωτική στάση της παρούσας κυβέρνησης, ίσως να πιέσει καθοδικά το δολάριο όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.¨
Παραμένει βέβαια σε καθοδική αγορά από το εβδομαδιαίο ως το τριμηνιαίο χρονοδιάστημα, ενώ όπως θα δείτε στο διάγραμμά μας που ακολουθεί, έφτασε στην ζώνη στήριξης (μπλέ πλαίσιο) και στην τελευταία άμυνα των 92.50 που είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη έκθεσή μας. Κάτω από αυτά υπάρχει το χαμηλό του Αυγούστου στα 91.74, ακολουθεί η ζώνη από τα 90.20 ως τα 90.50 που συμπίπτει με την χαμηλή γραμμή του ανοδικού καναλιού από το 2008 (μπλέ παράλληλες γραμμές) και τελευταία τα 88.43, σενάριο που έχει κάποιες πιθανότητες όπως είναι τα πράγματα σήμερα. Και το λέμε γιατί εκτός από τον κίνδυνο εκτροχιασμού των αμερικάνικων εκλογών, όσο διαρκούν τα lockdown του κορωνοϊού, με το αναιμικό παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων, το δολάριο χάνει τον ούριο άνεμο με τον οποίο σχεδιάστηκε ως αποθεματικό νόμισμα.
Η αντίσταση του αρχίζει στα 92.78, ακολουθεί η κύρια ζώνη από τα 95.71 ως τα 97.38 και η κομβική ανάμεσα στα 99.01 και τα 100.38. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα, είναι ότι με ένα κλείσιμο έτους κάτω από 97.38, θα υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να έχει καταγραφεί ένα ετήσιο προσωρινό υψηλό, όπως ακριβώς έγινε και το 2017. Θέλουμε δεν θέλουμε, ο μηδενισμός των βασικών επιτοκίων από την FED, το ολοένα και χειρότερο εμπορικό ισοζύγιο και το άνοιγμα σε επικίνδυνο σημείο του ελλείματος, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι στοιχεία τα οποία αφαιρούν ορμή από την δυναμική του δολαρίου.
Όχι ότι υπάρχει βέβαια και κάποιο άλλο fiat νόμισμα της προκοπής να απορροφήσει τους ωκεανούς ρευστότητας. Απλώς λέμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που αναφέραμε για τα “εμπορευματικά” δολάρια στην προηγούμενη έκθεσή μας, δείχνουν ότι μπορεί να συνεχιστούν, παρότι οι θέσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκλπλήρωσης (futures) σύμφωνα με την COT, δείχνουν ώριμες για αλλαγή της τάσης σε ανοδική.
US DOLLAR CURRENCY, 3M, INDEX
Πτωτικά έκλεισαν τα πολύτιμα μέταλλα τον Σεπτέμβριο. Ο χρυσός στα $1.895.5 από τα διθυραμβικά $2,078 του Αυγούστου, ανεβασμένος περίπου +25% από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και το ασήμι στα $23.49 από τα, επίσης διθυραμβικά, $28.59 του προηγούμενου μήνα, με υπεραξία περίπου +40% από την τελευταία διαπραγμάτευση του 2019.
Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη έκθεσή μας, τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται σε αντιστροφή του κύκλου-όπως τον Οκτώβριο του 2019-αφού ο Ιούλιος που θεωρητικά θα είχαμε διόρθωση, έκλεισε πάνω από τον Ιούνιο κι έτσι είχαμε το ανοδικό ξέσπασμα μέσα στον Αύγουστο γιατί οι περισσότεροι traders ήταν ποσταρισμένοι αντίθετα, με τον χρυσό να σπάει με μεγάλη ορμή τα $1,862. Θα δείτε στο διάγραμμά μας που ακολουθεί ότι προστέθηκε μια νέα ζώνη προσφοράς, από το υψηλό του 2011 ως αυτό του Αυγούστου.
Θα δείτε επίσης πως, για πρώτα φορά δείχνουμε τον δεκαπεντάχρονο και τον τρίχρονο κύκλο του χρυσού, οι οποίοι μας επιτρέπουν να μελετάμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κινήσεις του και φυσικά να ξέρουμε περίπου πότε χρονικά θα προκύψουν τα υψηλά ή τα χαμηλά στην τιμή του. Ήταν η σύγκλιση των δύο αυτών κύκλων αυτή που μας έδωσε την εμπιστοσύνη να δώσουμε το πρώτο δημόσιο σήμα αγοράς στην έκθεσή μας τον Ιανουάριο του 2016.
Η ζώνη της αντίστασης βρίσκεται από τα $1,923.7 ως τα $2,078, μέσα στην οποία λογικά θα έχουμε συσπείρωση πριν την επόμενη μεγάλη κίνηση. Η κυκλική βαση που έχτισε ο χρυσός τα τελευταία χρόνια, δείχνει στόχο πρόβλεψη την περιοχή των $2.680, ενώ ο τριγωνικός σχηματισμός μίνιμουμ τα $2,355 και μάξιμουμ τα $2,495. Για να φτάσουμε όμως σύντομα σε αυτές τις τιμές, ο χρυσός θα πρέπει να κλείσει τον μήνα τουλάχιστον πάνω από τα $1,955, ώστε να διατηρήσει την ανοδική του ορμή (momentum), αλλιώς θα ξεκινήσει πλάγια κίνηση ή και διόρθωση. Η στήριξη ξεκινά στα $1,923.6, ακολουθεί η κύρια στη ζώνη $1,798.9 με $1,804 και χαμηλώτερα η κομβική στα $1,675.9, η οποία αν διασπαστεί σε επίπεδο τριμήνου, η τιμή μπορεί να φτάσει στη ζώνη από τα $1,589.4 ως τα $1,596.6. Ευκαιρία ιδανική για μας ώστε να προμηθευτούμε πολύτιμα μέταλλα σε φυσική μορφή με έκπτωση.
GOLD FUTURES, 3M, COMEX
Το ασήμι, με μιά διαδρομή της τάξης του +160% από το κραχ του Μαρτίου στα $11.64 ως το υψηλό του Αυγούστου στα $29.91, έχει μπεί για τα καλά τώρα στο μάτι των κερδοσκόπων, για αυτό θα δείτε στο τρίμηνο διάγραμμά μας που ακολουθεί τον ολοένα και διογκούμενο όγκο συναλλαγών ρεκόρ.
Ξεπέρασε όλες τις αντιστάσεις που είχαμε αναφέρει τον Ιούλιο, θα ήταν αδύνατο όμως, ειδικά μετά από μια τόσο μεγάλη άνοδο να διασπάσει και αυτήν του τριμήνου (κόκκινο πλαίσιο) με την πρώτη επίσκεψη στην σημαντική ζώνη των $30.
Όπως ο χρυσός, έτσι και το ασήμι είναι σε ανοδική αγορά από το εβδομαδιαίο ως το τριμηνιαίο χρονοδιάγραμμα, με την αντίστασή του να ξεκινά στα $23.49 σε επίπεδο κλεισίματος μήνα, ενώ ακολουθούν τα $24.68 με τα $26.27 σαν κύρια και η κομβική στα $29.91, πάνω από οποία θα έχουμε το επόμενο ανοδικό ξέσπασμα προς τα $31.95 και τα $34,60 που θα είναι τα επόμενα ορόσημα στην ανοδική του πορεία. Η στήριξη αρχίζει στα $22.79, με την κύρια ανάμεσα στα $21.81 και τα $19.75 και την κομβική στα $16.60, ενώ πρέπει να κλείσει το μήνα πάνω από τα $25.54 για να διατηρήσει την ανοδική του ορμή.
Επιπρόσθετα, ένα ετήσιο κλείσιμο πάνω από τα $20.77 θα μας δώσει μεγάλες πιθανότητες να έχουν καταγραφεί τα χαμηλά του τριετούς κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα αγοράζουμε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια όλες τις μεγάλες διορθώσεις που τυχόν θα κάνει μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μην ξεχνάτε επίσης πως, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο είναι η δεύτερη καλύτερη, μετά από το καλοκαίρι, εποχιακή ιστορικά αγορά για τα πολύτιμα μέταλλα.
SILVER FUTURES, 3M, COMEX
Για το τέλος της σημερινής μας έκθεσης, ένα διάγραμμα της Crescat Capital, με την ευκαιρία όσων αναφέραμε σήμερα για την αδιέξοδη πολιτική των κεντρικών τραπεζών, την αιώνια ποσοτική χαλάρωση QE και την μελλούμενη μετάβαση στα ψηφιακά fiat νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Όπως έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές, όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν σε χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια για να μην ανατιναχτεί η αγορά των ομολόγων, τακτική που πιέζει καθοδικά τα αληθινά επιτόκια (ονομαστικά μείον τον πληθωρισμό).
Δεν υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν ανοδικά τα πολύτιμα μέταλλα από αυτές. Ακόμη και αρνητές του ρόλου των πολύτιμων μετάλλων όπως ο κος Buffett, χάνουν το μοναδικό τους επιχείρημα που λέει πως δεν προσφέρουν σταθερή υπεραξία. Όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί, με τον σχηματισμό cup and handle να διασπάται ανοδικά, τα κρατικά ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο μπορεί να φτάσουν τουλάχιστον στα $25 τρις από τα $16.5 που είναι σήμερα! Δεν είναι λοιπόν παράλογο να περιμένουμε μια ανατίμηση των πολύτιμων μετάλλων κατά +50% στο επόμενο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον!
Υγιαίνετε!
*** To management της εταιρίας αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις λιανικής. Θα σας ειδοποιήσουμε εκ νέου μόλις αλλάξει αυτή η απόφαση.
** Η επόμενη μας έκθεση θα δημοσιευτεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2021
* Η Precious Metals Greece δεν αποτελεί χρηματιστηριακή, επενδυτική ή άλλου τύπου συμβουλευτική εταιρεία και σε καμία περίπτωση δεν παρέχει επενδυτικές, οικονομικές ή άλλου τύπου συμβουλές ούτε δημιουργείται με τη χρήση της Ιστοσελίδας οποιασδήποτε μορφής σχέση εντολής. Η Precious Metals Greece σας συνιστά να ζητήσετε συμβουλευτικές υπηρεσίες από ανεξάρτητο οικονομικό σύμβουλο.
Tags: BIDEN, BONDS, CENTRAL BANKS, China, CORONA, CURRENCIES, Debt, DEPRESSION, dollar, DXY, ECB, ECONOMY, ELECTIONS, EU, Euro, EURUSD, FED, Germany, gold, IRAN, MARKETS, NEGATIVE YIELDS, QUARTER REPORT, RUSSIA, SILVER, SOCIAL MEDIA, TRUMP, USA, WEEKLY REPORT, YIELDS, ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ, ασήμι, Γερμανία, δολάριο, ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΕΕ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΤ, Ευρώ, Η.Π.Α, ΙΡΑΝ, Κεντρικές Τράπεζες, Κίνα, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ομόλογα, ΡΕΠΟΣ, Ρωσία, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΥΦΕΣΗ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, χρυσόςSUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER
Reports Archive
- 10.06 2019Ψυχρός πόλεμος, έκδοση 2.1
- 17.07 2016Weekly Report: Νέο σοκ από το πραξικόπημα στην Τουρκία.
- 10.07 2016Weekly Report: Υπό κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης!
- 26.06 2016Weekly Report: Brexit, η μετωπική που θα εξελιχθεί σε καραμπόλα.
- 19.06 2016Weekly Report: Κρίσιμη η επόμενη βδομάδα για τα πολύτιμα μέταλλα.
- 18.06 2016PMG COT CHARTS AND SENTIMENT: Έντονα αρνητικά σημάδια στις δεσμεύσεις και την ψυχολογία των trader.
- 12.06 2016Weekly Report: To Brexit απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
- 05.06 2016Weekly Report: Απότομη πτώση του δολαρίου μετά τον δείκτη ανεργίας των Η.Π.Α.
- 29.05 2016Weekly Report: Η ξέφρενη άνοδος του πετρελαίου πιέζει τα πολύτιμα μέταλλα.
- 22.05 2016Weekly Report: Τρίτη κατά σειρά βδομάδα διόρθωσης στα πολύτιμα μέταλλα.