Η καγκελάριος Merkel κορυφώνει τον συναλλαγματικό πόλεμο

Ίσως αρκεί κάποιος να παρατηρεί από καιρό σε καιρό τις δηλώσεις των αξιωματούχων, για να καταλαβαίνει σε ποια φάση βρίσκεται η παγκόσμια ισορροπία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Όταν οι δηλώσεις, όσο ακραιφνείς κι είναι, βρίσκονται σε υπουργικό επίπεδο, τα πράγματα δεν μπορούν να εκτροχιαστούν. Όταν το επίπεδο ανεβαίνει, φτάνει στους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν ακόμη και λεκτικά -εκτός από συντονισμένα θεσμικά- και να αλλάξουν έστω πρόσκαιρα την ισοτιμία του νομίσματός τους. Η τελευταία και κρίσιμη φάση για το επίπεδο του συναλλαγματικού πολέμου είναι όταν παρεμβαίνουν πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών, οι απόψεις των οποίων εκτός από το να στοχεύουν την πολιτική του αντιπάλου, στοχεύουν εξίσου και τους κεντρικούς τους τραπεζίτες.
Εκτός λοιπόν από την διοικητή της FED, κα Yellen, και τον διοικητική της ΕΚΤ, κο Draghi, πρόσφατα είχαμε δηλώσεις κι από τον πρόεδρο Trump, ο οποίος βάφτισε αρκετά ακριβό το δολλάριο, για να πάρει την απάντηση πρώτα από τον κο Shaumble και μόλις τρεις μέρες πριν από την καγκελλάριο Merkel. Η τελευταία, όπως ακριβώς έκανε κι ο ΥΠΟΙΚ της, πέταξε την ευθύνη στον “ανεξάρτητο” κο Draghi. “Η πολιτική του” είπε, “είναι φτιαγμένη για τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, ενώ αν υπήρχε ακόμη το μάρκο σήμερα, σίγουρα θα ήταν ακριβότερο από το ευρώ”. Πιστεύουμε δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε σε κανέναν, την ξεκάθαρα πολιτική κίνηση του κου Draghi να επιβάλλει περιορισμό κεφαλαίων στην χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών καθώς και την ληστεία των καταθέσεων του λαού της Κύπρου…
Αναφέροντας όμως το παραπάνω και μάλιστα παρουσία του νέου αμερικανού αντιπροέδρου, κου Pence, η καγκελάριος εκδήλωσε στην ουσία την θέση της Γερμανίας στην περίπτωση κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης, υπονοώντας πως η νομισματική της μετάβαση είναι ήδη έτοιμη. Κάτι που είναι φυσικά αναμενόμενο, όπως άλλωστε ισχύει για την Ολλανδία, την Γαλλία και την Ιταλία. Θα ήταν παράδοξο να σκέφτεται κανείς πως αυτές οι χώρες δεν έχουν προνοήσει για να επαναφέρουν τα τοπικά τους νομίσματα την στιγμή που θα χρειαστεί. Μην κοιτάτε που πέρυσι στην χώρα μας κόντεψε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με τις διαρροές περί προετοιμασίας της Ελλάδας για το σενάριο επιστροφής σε τοπικό νόμισμα…
Ενάντια στην νέα πολιτική των Η.Π.Α., που στοχεύει την Γερμανία κι όλη την ένωση, όπως αναφέραμε στο προ δεκαπενθημέρου σημείωμά μας, η κα Merkel έβαλε ακόμη μια φυτιλιά στο κοινό νόμισμα ταφόπλακα της ένωσης. Έχοντας πια βέβαιο ανταγωνισμό από τους σοσιαλοδημοκράτες του κου Schulz, που έφτασαν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα, η κα Merkel προφανώς θα αλλάξει πολλές θέσεις στον προεκλογικό της αγώνα, ανάλογα με τις έρευνες για την πρόθεση ψήφου. Αν υπάρχει λοιπόν μια ευκαιρία κυρίως για την χώρα μας, αλλά και τις υπόλοιπες που βρίσκονται λίγο ή ολοσχερώς υπό γερμανική κατοχή, είναι οι συμφωνίες που θα γίνουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Εκτός από την ευάλωτη οικονομία της ένωσης, αλλά και την μεταναστευτική κρίση που πιθανά θα οξυνθεί σε περίπτωση που κερδίσει το δημοψήφισμα αναγωγής του σε “σουλτάνο” τον Απρίλιο ο κος Erdogan, η καγκελάριος έχει τον μόνιμο φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και το μεγάλο εμπόδιο που ακούει στο όνομα Brexit. Με την κα May έτοιμη να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέσα στον Μάρτιο, όπως δήλωσε, η Γερμανία βρίσκεται μπροστά στην πρώτη, μεγάλη ζημιά της στον δρόμο για την κατάκτηση της Ευρώπης με οικονομικά κι όχι με στρατιωτικά μέσα. Η M. Βρετανία, είναι η δεύτερη, μετά την ίδια, σε συνεισφορές στην ΕΕ. Πέρα λοιπόν από το χάος που θα επικρατήσει και την δυνητικά τιμωρητική σχέση που θα αναπτύξει η Γερμανία απέναντι στο “νησί”, η ΕΕ χάνει τον βασικό χρηματοδότη της, όπως βλέπετε στο γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί, με 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πράγμα που σημαίνει πως τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να αυξήσουν τις προσφορές τους για να καλύψουν την διαφορά, σε μια εποχή που οι αμερικανοί ζητούν ξεκάθαρα επίσης να πληρώσουν το μερίδιό τους στα έξοδα του ΝΑΤΟ οι ευρωπαίοι, αν θέλουν την στρατιωτική κάλυψη που τους παρέχει.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο σε κάποιους, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ακόμη και να αποχωρήσει η ίδια η Γερμανία από το ευρώ στο μάρκο, αν δεν πάει στο σενάριο μιας μικρότερης ένωσης με τις γειτονικές της κεντροευρωπαϊκές χώρες. Στην περίπτωση που ο κος Wilders, νικήσει ή εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στις εκλογές της Ολλανδίας τον Μάρτιο, η χώρα του δεν θα ακολουθήσει την Γερμανία, αλλά θα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Παραδόξως, από όλες τις χώρες μέλη, η Γερμανία είναι η μόνη που μπορεί να αποσχιστεί σε κατάσταση ύψιστης ανάγκης, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει, έχοντας και την υποδομή αλλά και τα εμπορικά πλεονάσματα που χρειάζεται μια τέτοια κίνηση.
Το ότι για πρώτη φορά ενεργοποιείται ο στρατός της στο εξωτερικό, έστω μέσω του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να το παίρνει αψήφιστα κανείς, ειδικά αν παρακολουθεί τις περήφανες δηλώσεις των στρατιωτικών της ηγετών, οι οποίοι έχουν κουραστεί να λειτουργούν ως μια στρατιωτική αστυνομία, τρόπον τινά. Επίσης, η κα Merkel γνωρίζει πως εκτός από τον κο Wilders, δεν μπορεί να περιμένει κανενός είδους στήριξη τόσο από την Γαλλία, με την κα Le Pen να συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου για τις γαλλικές εκλογές, αλλά εξίσου κι από την Ιταλία με το τραπεζικό της σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει. Επιπρόσθετα, οι λαοί και των δύο χωρών, δηλώνουν πως το ευρώ δεν βοηθά την οικονομία τους, με την καταβύθιση των ποσοστών γνώμης υπέρ του κοινού νομίσματος που δείχνει το γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί.
Η λύση του αινίγματος και το κλειδί για την Ευρωζώνη και την ΕΕ βρίσκεται στην Ελλάδα, όπως αναφέραμε στην τελευταία μας έκθεση. Αν η χώρα μας εκδιωχθεί, με τρόπο που δεν μπορούμε να φανταστούμε, αφού καταστατικά δεν έχει προβλεφθεί τέτοια περίπτωση στις συνθήκες της ένωσης, δεν θα αργήσει η διάλυση της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Αν επίσης, η χώρα μας δεν δηλώσει επίσημα χρεοκοπία εντός της νομισματικής ένωσης και οι ανεκδιήγητοι πολιτικοί μας -εν συνόλω- συνεχίζουν να αγοράζουν χρόνο για τους εαυτούς τους και το σύστημα της διαπλοκής, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η Ελλάδα να καταφέρει να ορθοποδήσει για πολλές δεκαετίες. Ειδικά στην περίπτωση που δεν καταγγείλει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο τις αντισυνταγματικές συμβάσεις των μνημονίων και δεν διεκδικήσει από τους θεσμούς να καλύψουν τις ζημιές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των νοικοκυριών, που προέκυψαν από τις “λανθασμένες” συμβουλές τους.
Όπως θα δείτε στα επόμενα δύο διαγράμματα της Capital Economics που ακολουθούν, η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Από την μια, εύλογα λόγω της απαράδεκτης λιτότητας, ο δείκτης μεταποίησης για τον προηγούμενο μήνα έκανε μια θεαματική βουτιά προς τα κάτω φτάνοντας να έχει δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός ξέσπασε ανοδικά φτάνονας στο 1.5%! Καμιά οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει με τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, παγιδευμένη ταυτόγχρονα για οκτώ χρόνια ανάμεσα στον στασιμοπληθωρισμό και την ύφεση. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως, αν μιλούσαμε για εταιρία, κανένας λογικός επενδυτής δεν θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτήν χωρίς διαγραφή των χρεών της, δομικές αναπροσαρμογές και φτηνή, μακρόπνοα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για εταιρία, αλλά για την χώρα μας, την Ελλάδα. Όσο συνεχίζουμε να μην εκδηλώνουμε εθνική διαμαρτυρία, ώστε να καταλάβουν οι θεσμοί και οι πολιτικοί ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, τόσο θα προσπαθούν να επιβάλλουν νέα μέτρα. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (τηλεπικοινωνίας, καπνό, καφέ) τον Ιανουάριο, το μόνο που θα κάνει είναι να στερήσει επιπλέον από το πενιχρό εισόδημα των πολιτών και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον δείκτη των τιμών τους επόμενους μήνες!
Περνώντας να δούμε πως έκλεισαν τα πολύτιμα μέταλλα και το δολλάριο την εβδομάδα που μας πέρασε, ίσως είναι καλό να θυμίσουμε πως στα μέσα Ιανουαρίου επισημάναμε ότι έχουμε μπει σε μια κρίσιμη εποχή, με κύριο άξονα τα κρατικά ομόλογα και κυρίως τα αμερικάνικα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου αλλά και η πλατφόρμα που στηρίζει το δολλάριο:
“Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο διάστημα τόσο γι αυτά όσο και για τις μετοχές, αλλά κυρίως για τα πολύτιμα μέταλλα, που είναι και το μόνο σημείο που μας ενδιαφέρει σε αυτήν την ανάλυση. Απ’ ότι φαίνεται έχει φτάσει η πρώτη σημαντική στιγμή που τα τεράστια επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους ανάλογα με το αν τα ομόλογα έπιασαν τα ιστορικά υψηλά τους μετά από 34 χρόνια ανόδου, ή εκτιμούν πως αυτή η εκπληκτική φούσκα θα συνεχίσει να διογκώνεται στο μέλλον.”
Όπως θα δείτε στο ημερήσιο διάγραμμα του αμερικάνικου τριακονταετούς που ακολουθεί, συνεχίζεται η φάση συσπείρωσης μέσα στον ισοσκελή τριγωνικό σχηματισμό που ξεκίνησε από τα χαμηλά που κατέγραψε τον Δεκέμβριο, μετά την τεράστια πτώση στο δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
Τ BOND FUTURES, D, CBOT[+] click images to enlarge
Πιστεύουμε πως, αν δεν διασπαστεί ο σχηματισμός για να καθαρίσει η εικόνα, θα είναι δύσκολο τόσο το δολλάριο, όσο και τα πολύτιμα μέταλλα να κρατήσουν σταθερή πορεία. Από την ώρα που τα αμερικάνικα ομόλογα βρίσκονται σε πτωτική τάση, τουλάχιστον σε ημερήσιο κι εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να έχουμε καθοδική διάσπαση, οπότε να συνεχιστεί η κάθοδός τους, άρα και η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων, αφού κινούνται ακριβώς ανάποδα.
Ένα τέτοιο σενάριο θα πριμοδοτήσει εκ νέου την ανοδική πορεία του δολλαρίου. Εκτός από το ημερήσιο χρονοδιάγραμμα, στο εβδομαδιαίο που ακολουθεί, όπως και στο μηνιαίο, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, βρίσκεται ακόμη σε ανοδική τροχιά, παρά την διόρθωση από τα υψηλά των αρχών της χρονιάς. Για την ώρα σταμάτησε στην πρώτη αντίσταση που ήταν ο μέσος όρος των πενήντα ημερών, όπως επισημάναμε στην προηγούμενη έκθεσή μας. Πρέπει να διαπεράσει ανοδικά τουλάχιστον αυτή την περιοχή για να δούμε συνέχιση του ράλλυ, ενώ ένα κλείσιμο κάτω από τα 99 θα σημάνει πως ίσως αρχίζει η διόρθωση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, μετά το βραχυπρόθεσμο.
Παρότι η διοικήτρια της FED, κα Yellen, αναφέρθηκε στον πληθυντικό αριθμό σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την φετινή χρονιά, πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση, για την περαιτέρω πορεία του δολλαρίου, είναι περισσότερο σημαντικές οι αποφάσεις του κου Trump και των ρεμπουμπλικάνων για τον δασμό των εισαγωγών στις Η.Π.Α. καθώς και την ελάφρυνση των φόρων στον επαναπατρισμό εταιρικών κεφαλαίων .
DOLLAR FUTURES, W, ICEΕλαφρά θετικά έκλεισαν την βδομάδα τα πολύτιμα μέταλλα με τον χρυσό στα $1,239.1 αυξημένο κατά ένα δέκατο της μονάδας και το ασήμι στα $18.03 αυξημένο κατά περίπου μισό τοις εκατό ανά ουγγιά αντίστοιχα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί κάτι να έχει αλλάξει με μια τόσο μικρή διαφορά, οπότε ισχύουν οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις που αναφέραμε στην προηγούμενη έκθεσή μας.
GOLD FUTURES, W, COMEXΘεωρούμε ότι πετύχαμε για την ώρα τον στόχο που είχαμε θέσει όταν ανακοινώσαμε στα τέλη Νοεμβρίου πως, τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονταν σε μια περιοχή που ίσως γεννούσε το μίνι ανοδικό ράλλυ που είδαμε ως τώρα. Για να μπορούμε να δούμε τις πιθανότητες για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε παραπάνω στοιχεία, κυρίως από τις κινήσεις των ομολόγων και του δολλαρίου που προαναφέραμε. Ως τότε, υπομονή. Είναι ο μόνος σοφός σύμβουλος.
SILVER FUTURES, W, COMEXΘα θέλαμε όμως να σας επιστήσουμε την προσοχή στις θέσεις των Commercials ή Ηedgers όπως τους αναφέρει το διάγραμμα της Sundial Research που ακολουθεί. Στα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, φαίνεται ότι το “έξυπνο χρήμα” όπως αποκαλείται, έχει πειστεί και μάλιστα θα κάνει οτιδήποτε μπορεί γι αυτό πως, σύντομα θα έχουμε αντιστροφή της τάσης, μια κι όπως θα δείτε παρακάτω (γαλάζια γραμμή) ανεβάζει τις short θέσεις του. Ενώ πριν δέκα μέρες βρισκόταν περίπου με 75 χιλιάδες συμβόλαια ανοικτής πώλησης, την τελευταία εβδομάδα έφτασε περίπου στις 100,000 συμβόλαια. Ποσότητα αντίστοιχη με αυτή του περασμένο Ιουλίου, όπου τα πολύτιμα μέταλλα ξεκίνησαν την οπισθοχώρηση τους ως τα τέλη της χρονιάς.
Για το τέλος της σημερινής μας έκθεσης, ένα γράφημα από το Bloomberg με στοιχεία από το αυστραλέζικο ορυχείο του Perth. Οι πωλήσεις νομισμάτων και ράβδων χρυσού και ασημιού σε φυσική μορφή ανέβηκαν εντυπωσιακά τους τελευταίους πέντε μήνες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φαίνεται πως ευτυχώς, όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται για την ασφάλεια της αγοραστικής δύναμης που προσφέρουν τα πολύτιμα μέταλλα. Μόνο όταν ανέβουν θεαματικά οι πωλήσεις χρυσού και ασημιού σε φυσική μορφή υπάρχει περίπτωση να υποστεί ζημιές στην χάρτινη διαπραγμάτευση των χρηματιστηρίων το “έξυπνο χρήμα”. Κι αυτό θα συμβεί όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αντιληφθούν το μέγεθος της απάτης που έχει στηθεί από την γέννηση ως την διανομή των fiat νομισμάτων με βάση το χρέος. Το ότι θα συμβεί είναι το μόνο σίγουρο. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε.
Υγιαίνετε!