Eυρώπη à la carte

Όπως περίμεναν οι περισσότερο ρεαλιστές -αλλά όχι ακόμη κυνικοί- στους οποίους θέλουμε να πιστεύουμε ότι εντασσόμαστε, οι υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες, που είτε επέτρεψαν να δημιουργηθεί είτε απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά την ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, συνεχίζουν σ’ έναν επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, με μόνο στόχο να αγοράσουν λίγο χρόνο παραπάνω, όπως κάνουν πάντα ιστορικά, ώστε ιδανικά να σκάσει το πρόβλημα στην επόμενη, αντίπαλη κυβέρνηση.
Στο δείπνο των Βερσαλλιών την προηγούμενη βδομάδα, η καγκελάριος Merkel, ο απερχόμενος, πλήρως αποτυχημένος πρόεδρος της Γαλλίας, κος Hollande, o ενεργών ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, κος Rajoy κι ο επόμενος βαλτός -μετά τους κκ Letta, Monti και Renzi- Ιταλός ομόλογός του, κος Gentiloni, αποφάσισαν ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, θα είναι το επόμενο, εξελιγμένο turbo μοντέλο που θα οδηγήσει την αιματοβαμμένη ήπειρό μας σε μια ακόμη ανάφλεξη, διάλυση και προφανώς καταστροφή. Η αρχή της ισότητας ως θεμέλιος λίθος της ένωσης στα αλήθεια δεν υπήρξε ποτέ. Κρίνοντας από την θυσία των λαών της Μεσογείου, από τις απαρχές της καθιέρωσης του κοινού νομίσματος ταφόπλακα, του ευρώ, ως σήμερα, και από την μεταφορά ή την ληστεία αν θέλετε καλύτερα, του πλούτου τους προκειμένου να μην χάσουν οι συστημικές τράπεζές τους και οι ιδιοκτήτες τους τίποτα από τα παράτολμα στοιχήματα του τζόγου που παίζουν με τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα και όχι μόνο. Τα δικά μας, δικά μας, και ta δικά σας δικά μας, σε ένα trailer του επόμενου επεισοδίου, που μάλλον θυμούνται καλά όσοι έστω και λίγο μελετούσαν στο μάθημα της ιστορίας των γυμνασιακών μας χρόνων.
” Έχουμε την απαίτηση να επιδιώξουμε πιο πολύ να επιτύχουμε τα δυνατά από όσα κι οι δυο μας αληθινά έχουμε στο νου μας, αφού ξέρετε και ξέρουμε ότι κατά την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του κι ότι, όταν αυτό δε συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται.”
Το περίφημο εδάφιο 89, από τον διάλογο του Θουκυδίδη στον διάλογο των Αθηναίων με τους Μηλίους, βρήκε για πολλοστή φορά εφαρμογή, κατά την γνώμη μας, στις ανεδαφικές φανφάρες ηγετών, οι οποίοι αδυνατούν να δουν την αλήθεια κατάματα και να υπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες μετόχους τους, τους λαούς τους δηλαδή. Τουναντίον, προσπαθούν να τους πείσουν πως γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει για το μέλλον τους, στερώντας τους όλα τα εχέγγυα για την ελευθερία τους κι απειλώντας να μετατρέψουν ακόμη κι αυτή την κίβδηλη ψήφο που τους απέμεινε, από μοναδικό προνόμιο σε ένα σύμπλεγμα αμηχανίας, ντροπής και πολιτικής αγοραπωλησίας συνειδήσεων.
Μα πόσο ανεγκέφαλοι είναι τελικά που φτάνουν να εκδίδουν οδηγίες για ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο περί απαίτησης έκδοσης βίζας των αμερικανών τουριστών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη; Ή μήπως προσπαθούν να καταστρέψουν ολοσχερώς τις οικονομίες των χωρών της Μεσογείου, που βασίζονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σtα έσοδα του τουρισμού από τα οποία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι προέρχεται από αμερικάνους ταξιδιώτες; Nα θυμίσουμε μήπως πως είναι μια ήπειρος που βασίζει την ασφάλειά της στο ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις, ειδικά μετά την απόσχιση της Μ.Βρετανίας; Και πως τα έξοδά της σε αμυντικές δαπάνες φτάνουν συνολικά περίπου αυτά του μήνα μπροστά σε αυτά που επενδύουν οι Η.Π.Α. ετήσια, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, την ώρα δε που φοβούνται τις επεκτατικές κινήσεις της Ρωσίας;
Όπως αναφέραμε την προηγούμενη βδομάδα, σχετικά με τον παραλληλισμό με την δεκαετία του 1930, την αναδιάταξη των ελιτ και την πολυπολικότητα που ανακύπτει στο παγκόσμιο σκηνικό:
” Όλοι αντιλαμβανόμαστε την παράλληλη τροχιά με την σημερινή εποχή. Οι εντάσεις σε όλη την ήπειρο κορυφώνονται μέρα με την μέρα. Η ΕΕ κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να διαλυθεί και οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι δημοκρατικοί παλεύουν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν πως ο νέος πρόεδρος, κος Trump, και το επιτελείο του έχουν αναπτύξει μυστικές σχέσεις με την Ρωσία σε μια αναβίωση του μακαρθισμού. Όταν δύο από τις θεμελιώδεις ενώσεις που ορίζουν την ισορροπία του πλανήτη βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, είναι λογικό πως οι δυνάμεις της ελίτ ανασυντάσσονται προς το μελλοντικό τους συμφέρον. Τέτοιου είδους όμως τεκτονικές αλλαγές πρώτον δεν γίνονται αναίμακτα και δεύτερον δεν προσδιορίζονται μόνο με γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά κυρίως με βάση την οικονομία και την ανάπτυξή της. Όταν η τελευταία φτάνει στα υψηλά των μακροπρόθεσμων κύκλων της και αρχίζει να κάμπτεται, είναι πάντα η ώρα που πλησιάζει μια κοσμογονική αλλαγή. Αυτή τη φορά η πυξίδα δείχνει από την δύση προς την ανατολή, ξανά μετά από χιλιάδες χρόνια.”
Το γράφημα του Bloomberg που ακολουθεί, με τα στοιχεία της έρευνας της Gallup, αναφορικά με το ποιες χώρες πιστεύουν οι πολίτες τους πως θα τους προστατέψουν την κρίσιμη ώρα, είναι πιστεύουμε απόλυτα ενδεικτικό για την προσπάθεια της Γερμανίας να καταστρώσει μια νέα γραμμή άμυνας. Απέναντι στις πιέσεις των αμερικάνων και τον μόνιμο φόβο της Ρωσίας , προσπαθεί να πάρει με το μέρος της παραδοσιακούς συμμάχους των πρώτων (μπλέ χρώμα) όπως η Γαλλία, αλλά επίσης και η Ιταλία που μεταφέρθηκε στην σφαίρα επιρροής τους μετά την νίκη των συμμάχων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και η αλήθεια είναι, ότι η πριμοδότηση μέσω του ευρώ των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων της Γερμανίας, ύψους $300 δισεκατομμυρίων το χρόνο και περίπου 9% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της, σακάτεψε κυριολεκτικά την βιομηχανική παραγωγή των δύο επόμενων μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ και της επιτρέπει τώρα τέτοιες κινήσεις.
Με την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, η καγκελάριος, προσπαθεί να δέσει στο άρμα της, εκτός από την αποικία της χώρας μας και της Πορτογαλίας, τις ηγεμονικές τάσεις της Γαλλίας, που ήθελε να ομαδοποιήσει τον Ευρωπαϊκό νότο ως αντίβαρο στην εξτρεμιστική πολιτική της λιτότητας, σε μια Ευρωζώνη μεταξύ ίσων μελών. Μιας λιτότητας που καταστρέφει κάθε ελπίδα ανάπτυξης των υπερχρεωμένων χωρών, οι οποίες γνωρίζουν ότι στον επόμενο ανοδικό κύκλο των επιτοκίων δεν θα μπορέσουν να μετακυλήσουν εύκολα και να εξυπηρετήσουν το χρέος τους σε ευρώ, χωρίς να σκλαβωθούν στην Γερμανία. Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού των χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με την Γερμανία, θα συνεχίσει την πετυχημένη, μερκαντιλιστική τακτική της τελευταίας, πριμοδοτώντας ακόμη περισσότερο την βιομηχανική παραγωγή της, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αναπροσαρμογής των μισθών, φέρνοντας σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ.
Δεν είναι άστοχη λοιπόν η πολιτική της κας Le Pen, να γυρίσει την γαλλική οικονομία στο φράγκο, σε αρχική ισοτιμία με το ευρώ 1:1, ούτε η δήλωση του κου Trump για την υποτιμημένη ισοτιμία του ευρώ προς το δολλάριο, ονομάζοντας ως υπεύθυνη την Γερμανία. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να εκλεγεί η ηγέτης των ακροδεξιών στις προεδρικές εκλογές της χώρας της, πόσο μάλλον να καταφέρει να βρει συμμάχους για να κηρύξει δημοψήφισμα παραμονής ή όχι στο ευρώ, αλλά αν η Γαλλία δεν θέλει να καταστραφεί σύντομα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρησή της.
To γαλλικό χρέος είναι κατά 60% εξωτερικό, κάτι που θα την βοηθήσει απόλυτα αν μεταστραφεί στο φράγκο και το υποτιμήσει μεταγενέστερα. Με την βιομηχανική της παραγωγή κατακερματισμένη σε σχέση με την γερμανική και το άνοιγμα των τραπεζών της, ύψους περίπου 350 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ιταλικές τράπεζες, όπως έχουμε αναφέρει, η Γαλλία θα πρέπει να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. Στην περίπτωση που δεν το κάνει, οι ταραχές που είδαμε τον προηγούμενο μήνα, θα επαναληφθούν και μάλιστα σε βαθμό που θα κινδυνεύσει η ίδια η ύπαρξη της δημοκρατίας της.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις απαιτήσεις της Γερμανίας στο σύστημα Target 2 έναντι των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Η εισροή κεφαλαίων σε αναζήτηση καταφύγιου ασφαλείας, ξεπέρασε και το υψηλό που είχε καταγράψει το 2012 με την ελληνική κρίση. Σαφώς κινδυνεύει να χάσει αυτά τα ποσά που βρίσκονται τώρα στην ζώνη των 800 εκατομμυρίων ευρώ η Γερμανία, αν η ένωση διαλυθεί και οι χώρες επιστρέψουν στα τοπικά τους νομίσματα. Στην περίπτωση όμως που αυτό αργήσει να συμβεί ή τυχόν παραταθεί η ζωή του για λίγο με το τέχνασμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία θα έχει κερδίσει την υποταγή των μεγαλύτερων αντιπάλων της, όπως έκανε με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ίσως τότε, οι συνδαιτυμόνες της κας Merkel, οι οποίοι προφανώς θα έχουν αντικατασταθεί από τους επόμενους -όπως πιθανά και η κα Merkel- θα δούνε την αληθινή διάσταση στην δήλωσή της που έλεγε πως “κανένας δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο αν κάποια μέλη της ένωσης θέλουν να τρέξουν γρηγορότερα την οικονομία τους”. Αργά ίσως, αλλά θα καταλάβουν πως πράγματι εννοούσε και τις χώρες τους, εκτός από τις περισσότερες μικρές που έχει καταλάβει ήδη. Με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία θα έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στην δημοσιονομική ένωση – και προφανώς έλεγχο- των μελών, καθώς και στην έκδοση ευρωομολόγων από την ώρα που τους έχει περάσει το κοντό λουρί. Όπως λέγεται, “όσοι λαοί δεν κατακτούνται με το σπαθί, κατακτούνται με το χρέος”…
“Από το καλοκαίρι, που είχαμε επισημάνει με άξονα την κατάρρευση των ιαπωνικών ομολόγων, την προηγούμενη κομβική αλλαγή της πιθανής, ξαφνικής ανόδου των επιτοκίων, καθώς και του libor, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια αντίστοιχη. Η άποψή μας συμφωνεί με αυτήν των “απερχόμενων” ή “επερχόμενων” βασιλιάδων του εμπορίου της πίστωσης. Πιστεύουμε στην PMG ότι, τα ομόλογα κατέγραψαν τα ιστορικά υψηλά τους κι αν δεν καταφέρουν φέτος να τα διασπάσουν ανοδικά, οι πιθανότητες να τα δούμε σε πτωτική αγορά γιά τα δύο τουλάχιστον επόμενα χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ειδικά για το 30ετές, το οποίο σταμάτησε στην πλάγια γραμμή στήριξης που είχαμε σημάνει θα πούμε πως μια ενδεχόμενη αποτυχία του να κλείσει το τρίμηνο πάνω από τα 160, θα ενισχύσει αυτό το σενάριο της πτώσης που θα αλλάξει για το μέλλον την ζωή όπως την γνωρίζουμε.
Αν κάποιος θεωρεί υπερβολική την προηγούμενη πρόταση, αρκεί απλώς να σκεφτεί πως τα νομίσματα των κρατών, αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα του χρέους, βασίζονται στην πυραμίδα – ή “αεροπλανάκι”, για κάποιους – που χτίζεται πάνω στα ομόλογά τους, αφού τοποθετούνται ως εχέγγυα για όλες τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις και συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άρα, οποιαδήποτε μορφής αδυναμία τους να σταθεροποιηθούν μπροστά σε ενδεχόμενο κραχ, θα θέσει ακαριαία τα αντίστοιχα νομίσματα σε κρίση αξιοπιστίας. Μεγαλύτερη και γενικότερη από κάθε άλλη φορά ως προς το μέγεθος των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο πια την ασυδοσία των τραπεζών και την διαφθορά των πολιτικών, που έφεραν ως αποτέλεσμα την κοινωνική διανομή των ζημιών τους στους φορολογούμενους.”
Αυτά αναφέραμε στην έκθεσή μας στα μέσα Ιανουαρίου για το κομβικό στάδιο που βρίσκονταν τα ομόλογα, αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα:
Ας δούμε λοιπόν πως έκλεισε το αμερικάνικο τριακονταετές την βδομάδα, στο διάγραμμα μας που ακολουθεί. Η καθοδική διάσπαση της σημαίας (κόκκινες γραμμές) ίσως να σημαίνει πως τουλάχιστον αυτό το τρίμηνο δεν θα καταφέρει να κλείσει πάνω από τα 160. Η τιμή έσπασε τα χαμηλά της προηγούμενης χρονιάς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο κι έφτασε στην περιοχή που έδινε στόχο η διάσπαση της σημαίας, αφού ξεπέρασε και την ανοδική γραμμή τάσης (μπλε διακεκομμένη) που ξεκινά από το 2013. Τέτοιου είδους σχηματισμοί όμως, όπως αυτός της σημαίας (bearish flag), είναι συνήθως μεσοδιαστήματα (half mast) στα οποία η τιμή συσπειρώνεται πριν ξεκινήσει την επόμενη κάθοδό της, ειδικά αν προηγείται της σημαίας μια μεγάλη απότομη κάθοδος, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα της τεχνικής ανάλυσης, η επόμενη πρόβλεψη στόχος που δίνει αυτός ο σχηματισμός φτάνει στην ζώνη των 135. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν ένα τέτοιο σενάριο προκύψει, τα αμερικάνικα επιτόκια θα ανέβουν πριμοδοτώντας ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα την ανοδική πορεία του δολλαρίου. Οφείλουμε εδώ να υπογραμμίσουμε πως το “έξυπνο χρήμα” έχει ποσταριστεί σε εξτρεμιστικά επίπεδα υπέρ της ανόδου των ομολόγων, κι όπως έχουμε δείξει ότι συμβαίνει και στα πολύτιμα μέταλλα, καλό είναι να πηγαίνει κάποιος στην αντίθετη κατεύθυνση.
US 30YEAR T BOND FUTURES, D, CBOT[+] click images to enlarge
To δολλάριο, όπως θα δείτε παρακάτω, έκλεισε αρνητικά, δείχνοντας αδυναμία για τρίτη εβδομάδα να κλείσει πάνω από τα 102.30-50, περιοχή που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει κατά 100% την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων της FED, πιθανά την επόμενη βδομάδα. Τέτοιου είδους περιπτώσεις, συνήθως ακολουθούν την λογική “αγόρασε την φήμη και πούλα στην ανακοίνωση”, οπότε δεν είναι παράλογο να δούμε ίσως το δολλάριο να οπισθοχωρεί στο άμεσο μέλλον και το ευρώ να τινάξει για τα καλά όσους έχουν ποντάρει στην πτώση του, μ’ ένα βίαιο short covering, που μπορεί να φτάσει ξανά τα 1.0850, τα οποία αν περάσει μπορεί να δούμε και τα 1.1050 για αρχή.
Αν το δολλάριο όντως οπισθογυρίσει αρχίζοντας διορθωτική πορεία, όπως αναμένουμε, οι ισχυρές του άμυνες είναι γύρω από τις περιοχές των 100.80 και των 100.40, ενώ ένα κλείσιμο κάτω από τα 101.20 θα ενεργοποιήσει την διπλή κορυφή των 102.30, με στόχο πρόβλεψη την ψυχολογική περιοχή των 100. Θεωρούμε πάντως πως είναι πολύ δύσκολο να δούμε ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανοδική τάση στο ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Γαλλία, που θα δώσει σε όλους μια πρώτη ιδέα για την δυναμική της κας Le Pen και για το τι θα ακολουθήσει στον δεύτερο, για την εκλογή στην προεδρία της Γαλλίας.
DOLLAR FUTURES, W, ICEΈντονα αρνητικά έκλεισαν την βδομάδα τα πολύτιμα μέταλλα, όπως είχαμε προειδοποιήσει ότι μπορεί να γίνει, παρότι το δολλάριο όπως είδαμε ήταν αδύναμο. Στα $1,204.5 ο χρυσός μειωμένος κατά περισσότερο από δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες και στα $17.05 ανά ουγκιά αντίστοιχα το ασήμι με πτώση που έφτασε περίπου το 5%.
Στην τελευταία έκθεσή μας για τον Φεβρουάριο, είχαμε αναφέρει σχετικά:
“Ο χρυσός ξεπέρασε ανοδικά τα $1,256 που ήταν η πρώτη σπουδαία γραμμή άμυνας. Πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να κλείσει τον μήνα πάνω από εκεί, για να δούμε μεγαλύτερη άνοδο και να απειλήσει την επόμενη αντίσταση που βρίσκεται ανάμεσα στα $1,270 και τα $1,280 κι ίσως τα $1,306 που είναι η δυνατότερη αυτή την στιγμή με βάση τον όγκο συναλλαγών και τα ποσταρίσματα των επενδυτών στο Comex. Στην περίπτωση που οπισθογυρίσει, ένα κλείσιμο κάτω από τα $1,240 μπορεί να τον οδηγήσει να τεστάρει την δύναμη των αγοραστών στην κρίσιμη ζώνη ανάμεσα στα $1,220 και τα 1,200, πράγμα που ευχόμαστε να συμβεί. Κι αυτό γιατί πρέπει τα πολύτιμα μέταλλα να χτίσουν ένα χαμηλότερο υψηλό για να έχει αντοχή η άνοδός τους. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, οι υποψίες για short covering και επερχόμενες βίαιες καθοδικές κινήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται.”
GOLD FUTURES, W, COMEXΔοκιμάζει λοιπόν πράγματι την περιοχή των $1,200 ο χρυσός, ενώ το ασήμι έφτασε στην πρώτη ζώνη ζήτησης (μπλέ πλαίσιο) στα $16.80, όπως δείτε στο διάγραμμά μας που ακολουθεί. Είναι όμως η θέση των Commercials, που είδαμε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, τόσο υπερβολική ακόμη σε short θέσεις πτώσεις, που δεν θεωρούμε φρόνιμο να προχωρήσει κάποιος τώρα σε αγορές πολύτιμων μετάλλων. Ίσα ίσα, όποτε το “έξυπνο χρήμα” ποντάρει τόσο επιθετικά, όπως αναφέραμε προηγουμένως για τα ομόλογα, οι καθοδικές κινήσεις είναι ξαφνικές και απότομες, αφού με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να διώξει όσους έχουν ποντάρει σε άνοδο, κλείνοντάς τους τις θέσεις, πριν αρχίζει το ίδιο να αγοράζει φτηνά και να ανεβάζει τις τιμές.
SILVER FUTURES, W, COMEXΓια το τέλος της σημερινής μας έκθεσης, ένα διάγραμμα που απεικονίζει την σχέση (μπλε γραμμή) του χρυσού με το ασήμι . Όπως εύκολα θα παρατηρήσετε, όταν πέφτει ο χρυσός (κίτρινη) κι ανεβαίνει το ασήμι (γκρι) στην ισοτιμία τους, τα πολύτιμα μέταλλα απολαμβάνουν μεγάλα, ανοδικά ράλλυ όπως έγινε από το 2007 ως το 2011, αλλά και σε μικρότερη κλίμακα από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, όπως από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σχεδόν τα τέλη του 2015, ο χρυσός και το ασήμι κινούνται πτωτικά.
H αναλογία τους αυτή τη στιγμή μόλις διέσπασε ανοδικά (κίτρινος κύκλος) την καθοδική γραμμή τάσης (κόκκινη) που ξεκινά από τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς, προϊδεάζοντάς μας πως οι πιθανότητες να αυξηθεί η σχέση τους υπέρ του χρυσού -να χρειάζονται δηλαδή περισσότερες ουγκιές ασημιού για να αγοράσει κάποιος μία του χρυσού- είναι πραγματικά μεγάλες. Στον αντίποδα, στην περίπτωση που διασπάσουν καθοδικά τις πλάγιες γραμμές στήριξης (κόκκινες διακεκομένες), ίσως να υπάρξει μπροστά μας αυτή η ιστορική ευκαιρία στην οποία έχουμε αναφερθεί συχνά, να αγοράσουμε χρυσό και ασήμι σε τόσο φτηνές τιμές που δεν θα ξαναδούν οι άνθρωποι για πάρα πολλές γενιές.
RATIO GOLD / SILVER FUTURES, W, COMEXΌπως πάντα ως τώρα, θα ειδοποιήσουμε τους πελάτες μας, αλλά και θα αναφερθούμε δημόσια στο ότι αυτή η ευκαιρία πλησιάζει, πριν διαμορφωθούν τα premium τόσο υψηλά που ίσως να μην συμφέρουν τους τελευταίους που θα τρέξουν να αγοράσουν. Να είστε προετοιμασμένοι ότι τα ΜΜΕ θα μεταδίδουν συνεχώς αρνητικές ειδήσεις για τον χρυσό και το ασήμι, σχεδόν απαξιώνοντας τις μοναδικές ιδιότητες που έχουν στην ασφάλεια της αγοραστικής δύναμης των καταθέσεων και στην εν καιρώ ενσωμάτωση του πληθωρισμού.
Όπως λένε και οι παλιοί traders, όταν στις ειδήσεις των 9 το βράδυ, αρχίσει το μπαράζ για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των λιγότερο διαβασμένων και ολιγόπιστων οπαδών της αγέλης, πλησιάζει η ώρα για αγορές. Φροντίστε να είστε από αυτούς που πραγματικά τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει την ανάλυσή τους, την μελέτη τους και τα λογικά συμπεράσματα, πάντα με βάση την ιστορία και τους κύκλους της. Το σενάριο δεν αλλάζει ποτέ. Μόνο οι ηθοποιοί…
Υγιαίνετε!