Διόρθωση στον Nikkei;

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η υποβάθμιση του γιέν μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, εξ’ αιτίας της αδιανόητης ποσότητας εκτύπωσης του νομίσματος από την Ιαπωνική κεντρική τράπεζα, πρόσφερε ένα από τα περισσότερο επικερδή trade σε όσους συμμετείχαν σε αυτήν.
Η δέσμευση τόσο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, αλλά και της BOJ, να δημιουργήσουν τον απαιτούμενο νομισματικό πληθωρισμό, προκειμένου να επανακινήσουν την βυθισμένη επί μια δεκαετία οικονομία τους σε στασιμοπληθωρισμό, τους οδήγησε σε ένα παραλήρημα τυπώματος γιεν, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα ομόλογα που εκτυπώνουν, μια και η Ιαπωνία είναι από τις χώρες που το χρέος της ανήκει σε αυτήν, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, άρα και τους πολίτες της, τους οποίους φυσικά οδηγεί στα όρια της χρεωκοπίας.
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί παρακάτω, ο χρηματιστηριακός της δείκτης έκλεισε κάτω από μια οριακή γραμμή στήριξης της σφήνας (wedge), πράγμα αναμενόμενο να συμβεί κάποια στιγμή μετά από τον τρελό ρυθμό που αναπτύχθηκε.
NIKKEI FUTURES COMEX, W 
Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κλείσει την επόμενη βδομάδα πάνω από αυτή την γραμμή, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να ξεκινήσει η αναμενόμενη από πολλούς και για αρκετό καιρό, διόρθωση του Nikkei.
Τι έχει να κάνει αυτό με τα πολύτιμα μέταλλα; Ο χρυσός, αρνούμενος φαίνεται να ξεχάσει πως εκτός από χρήμα, λειτουργεί κάποιες φορές στις κινήσεις του και σαν νόμισμα, είναι σχεδόν απόλυτα συσχετισμένος, ακολουθώντας μετά την κορυφή του 2011 το γιαπωνέζικο νόμισμα, κατά γράμμα σχεδόν. Επόμενα, μια διόρθωση του Nikkei, βασιζόμενη στην αντίδραση προς τα πάνω του εξαντλημένου γιεν, εκτός από το να παρασύρει και τα δυτικά χρηματιστήρια προς την κάθοδο, ίσως δώσει δείγματα σταθεροποίησης της καθοδικής κίνησης του χρυσού. Φυσικά, όπως πάντα, περιμένουμε ένα γερό ξετίναγμα από τα πολύτιμα μέταλλα, ώστε να παγιδευτούν και πάλι όσοι προσπαθούν να ψαρέψουν τον πάτο, στις χρηματιστηριακές τους διαπραγματεύσεις.